Blaasontsteking, een veelvoorkomende aandoening

Blaasontsteking is een veel voorkomend verschijnsel dat door verschillende oorzaken kan ontstaan. Wat is de beste remedie en wat kun je preventief daartegen doen?

E. coli: zowel goedaardig als kwaadaardig

De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking (cystitis) ontstaat door de E. coli bacterie (Escherichia). De E. coli is normaal gesproken altijd in de darm aanwezig en is nodig voor het verteren van voedsel en het produceren van vitamine K.  Als de darm ontlast, komen er zo’n gemiddeld tien miljard van deze bacteriën mee.

Het overbrengen van de E. Coli

De E. Colli kan namelijk via de anus, de urinebuis en vervolgens de blaas binnendringen, waar hij zich hecht aan de blaaswand. Blaasontsteking komt veel bij vrouwen voor, hoewel het ook bij mannen kan voorkomen. Eveneens kan de E. coli bacterie makkelijk overgebracht worden bij onhygiënisch vrijen. Veel vrouwen kunnen infecties oplopen door voor en na het vrijen niet te plassen en wassen. Andere oorzaken kunnen zijn: onvoldoende water drinken, blaasstenen, irriterende voedingsstoffen, zwak immuunsysteem of geneesmiddelen.

Preventief voorkomen van blaasontstekingen en belangrijke dagelijkse voedingsvezels

Kleefvallen voor de E. Coli zijn de suikerbouwstenen die voor komen als een bestanddeel van de koolhydraten in hemicellulosen (belangrijke vezelachtige componenten van de celwanden in planten) en in reservevoedsel dat in zaden zit opgeslagen. Door deze ongebruikelijke suikers worden de bacteriën misleid en het alternatief aanhechtingsmateriaal, maakt een mogelijkheid om als natuurlijk receptor bacteriën te binden.

Veel voorkomende blaasontstekingen kun je preventief behandelen door dagelijks na het douchen je genitaliën in te smeren met extra vierge kokosolie (aanbrengen op de huid van de vagina en de blaasstreek). Daarnaast verschillende voedingsmiddelen gebruiken zoals: sesamzaad, cranberries en liposomale vitamine C. Als supplement is D-mannose (essentiële enkelvoudige suiker) geweldig, ook Cranberry-Acerola als je geen cranberries eet bij je fruitontbijt .

Dagelijkse voedingsvezels zijn: sesamzaad, zaden en pitten in je smoothie of op je fruit (zie recept Ochtend-mix in mijn boek: ‘Lang en vitaal Leven’). Daarbij voldoende drinken, je immuniteit versterken door supplementen en extra vierge kokosolie. Zodra je enigszins voelt dat je een blaasontsteking krijgt, dan meteen het supplement D-mannose (3 x daags) gebruiken of blijf dit regelmatig (1 x daags) gebruiken als blaasontsteking veelvuldig bij jou voorkomt.

Onderzoek

Volgens het onderzoek van Wageningen: ‘Voedingsvezels als vallen voor schadelijke darmbacteriën’. “De tot nu toe meest beschreven verbinding waaraan bacteriën hechten is: mannose. De bacteriële adhesiefactor die mannose herkent en bindt heet ‘F1 fimbria’ en kan bij diverse E. coli- en Salmonellabacteriën worden aangetoond”.

Vervolgens: “Het gezondheidsbevorderende effect van onder andere sesamzaad kon voor varkens in een infectiestudie met E. coli K88(F4) worden bevestigd”.

Meer over het onderzoek: “Soja bijvoorbeeld, is een geschikt substraat voor aanhechting van de varkenspathogeen E. coli K88(F4). Echter, als soja gefermenteerd wordt tot tempé met behulp van de schimmel Rhizopus microsporus LU 573, wordt hij dubbel zo aantrekkelijk voor de hechting van de E.coli K88(F4)”.

Toiletbezoek

Bij ieder toiletbezoek moet je bijzonder goed, schoon en attent zijn op hygiëne, want bacteriën kunnen makkelijk ontstekingen veroorzaken bij onhygiënisch handelen. Kijk altijd goed uit als je naar een onbekend toilet gaat en neem een apart handdoekje om je handen te drogen na het was-

sen. Ga nooit op een toiletbril zitten, of gebruik in het hoognodig geval een papieren toiletbril-doekje, dat je, voor geval van nood, altijd bij je moet hebben.

! Let wel op dat in openbare gelegenheden kranen en deurkrukken meestal vol zitten met bacteriën.