Het verouderingsproces. Aging
Er zijn volkeren op aarde die erg oud worden. Zij leven in gebieden, de blauwe zones genaamd, verdeeld over de hele wereld. Ze worden ziektevrij ouder, hebben een geweldige conditie, zijn vitaal en blijven jong van geest. Al jaren zijn wetenschappers geïnteresseerd in hun leefstijl, hun eetgewoontes en het geheim van hun gezondheid.
Het verouderingsproces, een keuze
Het verouderingsproces, aging, begint bij de geboorte en gaat in de loop der jaren met vallen en opstaan door, totdat het niet verder meer kan, de motor is op, het einde. Vele factoren spelen een rol in het leefproces. Kunnen wij hierop enige invloed uitoefenen, kunnen we het verouderingsproces vertragen of versnellen? Als we kijken naar de volkeren die zogezegd in de blauwe zones leven, dan zien we, dat we het verouderingsproces kunnen vertragen. Ziektevrij, gezond en vitaal oud worden. Maar als we er op los leven en geen rekening houden met onze leefwijze dan wordt de gaspedaal ingetrapt en versnellen we het leefproces. In onze westerse maatschappij wordt geen rekening gehouden met vertraging of versnelling van het leefproces. We leven gewoon zonder er bij na te denken. Alles gaat gewoon z’n gangetje; ze moeten niet zo moeilijk doen met allerlei dingen, wat we wel en niet mogen eten of drinken. Hoe wemoeten leven. Maar als de versnelling in het leven gaat werken, gaan we onze gezondheid ondermijnen. een proces dat sluipend gaat. Op geveven miment worden we ziek, krijgen lichamelijke klachten of andere verschijnselen die we niet aangenaam vinden. Dan gaan we nadenken of makkelijker, we laten het over aan een ander, want voor het minste of geringste staat de dokter toch klaar. Dat kan, maar het was, is en blijft wel onze eigen verantwoordelijkheid, onze keuze en ons leven.
De Hunza’s
Hoe kunnen bepaalde volkeren ziektevrij oud worden, actief en vief zijn en dat ook kunnen blijven. Worden zij werkelijk zo oud als zij zeggen? Tellen zij de jaren goed? Waaraan gaan zij uiteindelijk dood? Natuurlijk zijn dit interessante vragen voor wetenschappers en zij hebben dan ook veel onderzoek naar hun leefwijze verricht.
In het begin van de 20ste eeuw werd er een voedingsonderzoeksprogramma gedaan door de Britse chirurg, Sir Robert McCarrison van een volk, de Hunza’s, dat leefde in het Himalaya gebergte, tussen India, Pakistan en China, het Hunzadal. Het onderzoeksprogramma was gericht op hoe dit volk, van een ongeëvenaarde gezondheid, zo’n hoge leeftijd van 100 jaar en nog veel ouder kon bereiken. Waarom kwam westerse, slopende ziektes, zoals kanker hier niet voor, wat verbouwden zij op hun land, hoe was hun leefwijze? De Hunza’s zijn een vriendelijk op zichzelf staand volk, fit met een groot uithoudingsvermogen, actief, ijverig, zonder vrees en goed gehumeurd. Na Sir R. McCarrison kwamen er andere wetenschappers met dezelfde interesse: hoe leefde dit volk, hoe was hun dagindeling, hoe vruchtbaar was hun landbouwgrond, maar vooral hoe was hun voedingswijze en eetcultuur.
Dr. G.T. Wrench heeft veel onderzoeken, experimenten en bevindingen van deze wetenschappers en landbouwers samengesteld in een boek: ‘Het wiel der gezondheid’. Hij wilde aantonen hoe een ziektevrij volk, sterk, gezond en vitaal, volop van het leven kon genieten.
De blauwe zones
Dr. Buettner heeft met zijn team diverse streken, de blauwe zones genaamd, bezocht waar volkeren wereldrecords behaalden van hoge leeftijden. Volkeren die op de leeftijd van 100 jaar nog actief bezig waren en nog steeds zijn, als cardioloog, visser, tuinder… Dit komt voor in: hoge bergdorpen van Sardinië, Okinawa (een eiland bij Japan), Loma Linda (Seventh-day Adventists) in Californië en bij Costa Rica.
Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat deze mensen zo gezond waren, omdat zij een culturele gewoonte hadden om 80 procent van hun dagelijkse voedsel te eten. Zij namen meer groenten, fruit en veel onbewerkt (rauw) voedsel. Daarnaast hadden en hebben zij nog steeds, op hoge leeftijd, een doel in het leven, bewegen veel maar rustig, hebben een grote familieband, brede sociale contacten en een positieve levenshouding.
Bewegen is een belangrijk gegeven voor hen, maar ook in ons leven. Wij weten nú dat het zo gezond is, omdat het direct een effect op je hersenen heeft, waardoor je allerlei stofjes aanmaakt die je happy maken en die ervoor zorgen dat je lichaam jong blijft. Een tien jaar durende Europese studie toonde aan dat ouderen die niet veel bewegen, sneller ziek worden en eerder dood gaan. Dus: nee dat liever niet, dan toch maar in de benen en lekker bewegen.
Wat kunnen wij hieruit leren ?
We kunnen gezondheidsmethodes aanleren, een goed voorbeeld overnemen en kijken hoe gezonde volkeren leven. Gelukkig oud worden, zonder ziektes, zonder lichamelijke klachten dat is wat anti-aging aanhangers willen. Natuurlijk hebben we genen van onze ouders meegekregen, die voor een deel bepalen hoe gezond we zijn. Net als de auto onderdelen bij een bepaalde fabriek heeft meegekregen. Maar met name hóe je met je auto omgaat en onderhoudt; bepaalt het rijplezier en hoe lang de auto meegaat. En dat begint bij de aankoop. Zo ook bij onszelf (de geboorte). Kinderen die al jong meekrijgen dat ze gezond moeten eten, drinken en sporten om goed te presteren en happy te zijn, zullen daar hun hele leven plezier van hebben. En jong geleerd is oud gedaan, zij brengen dat weer over op hun kinderen. Gezondheid, oud en gelukkig worden begint al voor de conceptie. Geef dát aan het kind mee. Veel hebben we in eigen hand, want wij bepalen hoe we leven, wat we eten, wat we doen en hoe we zijn. En dát kunnen we waar maken.
Wanneer begint het verouderingsproces (aging) in het leven zichtbaar te worden
Tijdens het ouder worden verzwakken de celfuncties. In de huid wordt minder collageen en elastine aangemaakt. Hierdoor ontstaan typische tekenen van het ouder worden: rimpels en een minder soepele, dunnere huid. Een jonge huid heeft een dicht gevlochten netwerk van georganiseerde collageen vezels, dat je kan vergelijken met een trampolinematras. Deze vezels zorgen voor elasticiteit. Bij het ouder worden komen er gaten in het netwerk. Dit heeft tot resultaat dat er lijnen in de huid komen. Hoe groter de gaten worden, hoe dieper de lijnen. Uiteindelijk worden dit zichtbare rimpels. Op een gegeven moment sta je voor de spiegel, je kijkt, je trekt hier en daar, kijkt nu eens beter, wat dichterbij en verbaasd denk je, hè gèt, het wordt tijd voor wat knijpers. Als je dat vervelend vindt, zijn er gelukkig vandaag de dag veel natuurlijke middelen om je huid goed te verzorgen, om er ‘up to date’ uit te zien. En welke vrouw of man wil dat nou niet?
Geluk, seks en voedingsstoffen
Het verouderingsproces is bij ieder mens verschillend, bij de ene persoon is het eerder dan bij de ander. Voor mij kwam het moment van bezinning toen ik op 55-jarige leeftijd niet meer zo happy was op de skippybal. Mijn vriendin daarentegen werd op dezelfde leeftijd stapelverliefd en had zich in geen jaren zo vitaal gevoeld. Het is toch heerlijk, ook al ben je ouder, dat je nog steeds vlinders in je buik kunt krijgen? Gelukkig zijn, een goed sexleven, vrijen en leuke dingen doen tot op hoge leeftijd, dat maakt je jong en straal je uit. Echte uitstraling komt van binnenuit, dat uit zich in je huid en je ogen. Stralende ogen die van pret glinsteren zijn onweerstaanbaar. Mooi glanzend haar, sterke nagels en een gladde strakke huid zijn nog steeds uiterlijke kenmerken van gezondheid en natuurlijke schoonheid. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat je het lichaam verzorgt met de juiste voedingsstoffen. Je zorgt zo dat het bindweefsel, dat bestaat uit collageen, elastine en keratine, goed functioneert. En als het bindweefsel goed functioneert, blijft je huid soepel en elastisch, je nagels stevig en je haar glanzend en sterk.
De anti-aging aanhangers
We leven nu in een tijd met vergrijzing, veel vijftigers en baby-boomers. Vroeger was je met 50 jaar oud. Oei! Ik ben allang die leeftijd voorbij! Ik voel me helemaal niet oud, ben nog volop aan het werk en wil nog zoveel doen! Ik wil en heb zin om nog zolang mogelijk actief te blijven. Ik barst van de energie en die moet ik kwijt. Godzijdank, zijn vele wetenschappers ons voorgegaan in hun zoektocht naar de Steen der Wijzen. Onderzoekingen op medisch gebied en het gebied van voeding over hoe men het verouderingsproces kan vertragen, hebben ons inzicht gegeven in veel mogelijkheden en kansen. En dát is waar anti-aging aanhangers, waaronder de nu babyboomers, de vijftigers en de vijftigplussers veel belangstelling voor hebben.
De steen der wijzen
Wat kan de de steen der wijzen zijn? Een levenselixer, een levensdoel of positiviteit, een alchemistische substantie die gewone metalen in goud veranderen? Een stof of voedingsstoffen die goud waard zijn voor je gezondheid? Welke (voedings)stoffen zijn voor ons goud waard: dat is basisch zuurstofrijk water of waterstofrijk water; fagelijks biologisch fruit en groenten;extra vierge, onbewerkte natuurlijke oliën, vol met vitamines en andere gezonde substanties, -toevoeging van voedingssuplementen, om het tekort aan vitamines en mineralen aan te vullen -een stressloos leven, zonder spanning. Spanning, is negatief en roept vele radicalen (onstabiele stofjes, die destrastreus in het lichaam werken) op. Positiviteit neemt spanning af.
Laten we dit eens vergelijken met het volk in de blauwe zones en met de Hunza’s.
Bergbewoners, mensen die hoog in de bergen leven, hebben meer zuurstof en mineralen in hun bergwater dan wij in ons leidingwater. Het fruit en de groenten die zij verbouwen bevatten veel vitamines en mineralen, omdat hun bouwland rijk is aan gezonde stoffen. Onze reguliere groenten en fruit dat van verarmde grond komt bevat veel minder gezonde stoffen. Bacteriën en beestjes die in de grond leven worden door pesticiden en andere chemicaliën dood gespoten. Hierdoor worden de gezonde voedingstoffen (mineralen) in de grond, die door bacteriën worden omgezet, niet opgenomen door de planten. De rijkdom van de Hunza’s wordt gemeten naar de hoeveelheid abrikozenbomen die zij bezitten. Zij eten in de zomer veel abrikozen en drogen deze voor de winter. En van de abrikozenpitten maken zij abrikozenolie. Uit onderzoek is gebleken dat abrikozenolie (vitamine B17, amigdaline of leatrile genoemd) bijzonder heilzaam en kankerwerend is. Okinawanen hebben meer natuurlijke DHEA, oestrogeen en testosteron dan Europeanen/ Amerikanen van dezelfde leeftijd. Typerend is dat jonge mensen, die het eiland Okinawa gaan verlaten en westerse voeding gaan gebruiken, na verloop van tijd bij hen westerse ziektes gaan ontwikkelen. Een stressloos leven komt bij alle volkeren in de blauwe zones voor. Zij leven rustig, hebben geen stress, lopen hele afstanden, zijn nog zeer krachtig, werken tot hoge leeftijden, hebben geen verval van hun spieren en hebben een groot sociaal familieband. Voedingssupplementen hebben zij niet nodig omdat zij geen preventie nodig hebben tegen milieuverontreiniging, verarmde landbouwgrond, bewerkt voedsel, synthetische dranken, transvetten, pesticiden, E-stoffen, en andere vervuilende stoffen.
Supplementen en veroudering
Het voordeel van voedingssupplementen is dat je het langere tijd kan gebruiken zonder enig risico op verslaving. Je krijgt bouwstoffen, waar je lichaam zelf weer stoffen van maakt, die nodig zijn om optimaal te functioneren. Bij voedingssuppletie moet je voor ogen houden wat je wilt bereiken. Iemand die bij iedereen dezelfde suppletie voorschrijft voor anti-aging, is een kwakzalver! Er zijn een aantal vitamines en aminozuren, proteïne, die jou bij anti-aging kunnen helpen. Het voorschrift is echter specialistenwerk, omdat iedereen verschillend is en andere doelen heeft. Laat je daarom adviseren door een voedingsdeskundige die tevens specialist is in orthomoleculaire suppletie.
‘Je bent uniek’. Jouw leefwijze met slimme voeding.
Dit boek heb ik geschreven voor al diegenen die almaar klachten en aandoeningen hebben waarvan de oorzaak niet gevonden wordt en om potentiele risico’s op bepaalde voedingsstoffen te voorkomen. Voor al degenen die meer vitaliteit en energie in hun leven willen brengen. En voor degenen die meer willen weten over voedingsstoffen die in relatie staan met gezondheid.
ISBN: 9873391072836