2 Krachtige bessen

Camu Camu en Maqui bes, 2 krachtige antioxidanten

De camu camu bes

Het hele jaar door kunnen we ons verwennen met heerlijke krachtige superfoods die veel antioxidanten bevatten. Zo kunnen we onze immuniteit een boost geven tegen allerlei stressoren van buitenaf. Een zo’n wonderbaarlijke, exotische superfood is de camu camu bes. De camu bes bevat veel vitamines (rijkste bron van vitamine C (30-60 keer zoveel dan sinaasappels), essentiële aminozuren, bèta- caroteen en phytochemicaliën (componenten die alleen in planten voorkomen en positieve effecten op de gezondheid hebben).

De camu bes groeit aan een struik en komt voor in de moerassige laaglanden van het Amazonegebied in Rainforest van Peru. De rood/paarse bessen van de struik worden na het plukken gevriesdroogd en tot poeder vermalen (licht beige kleur), de meeste antioxidanten blijven dan bewaard. De poeder heeft een zure en wat bittere smaak, maar is het gezegde niet: Bitter in de mond, maakt het hart gezond.

Camu camu poeder versterkt het immuunsysteem, verhoogt je energie en vermindert ontstekingen. Enkele natuurgeneeskundigen menen zelfs dat het helpt: tegen depressieve gevoelens en stress, dat het rustgevend en verzachtend voor de huid is, het antiviraal (herpes) is, tegen huidveroudering (anti-aging), goed voor de ogen, bij luchtwegaan-doeningen en dat het geweldige vrije radicalenvangers zijn. Iedereen, jong en oud is dagelijks gebaat bij een theelepeltje Camu Camu poeder.

Je kunt het gebruiken in je smoothie, over je fruit of je kunt er een shake als tussendoortje van maken:  een heerlijke super gezond drankje van 1 schepje camu camu, 1 schepje Rosa Fruit Crystals (SOD= super oxide dismutase, een grote vrije radicalenvanger) en basisch water of amandel / kokosmelk. Goed  mixen en drinken.

Een andere mogelijkheid is: geef je huid eens een geweldige oppepper.

Voor een gezichtsmasker gebruik je: 1 schep camu camu, 2 theelepeltjes basisch water en glycerine, vervolgens op je huid kunt smeren en heerlijk 20 minuten ontspannen op bed liggen.

Vitamine C is goed tegen huidveroudering, het maakt collogeen aan.

Maqui bes

Ooit gehoord van de maqui bes? Nu, tot voor kort ik ook niet, maar ik wilde het nieuws over dit super gezonde besje -met zijn vele helende eigenschappen- toch met jullie delen, omdat het de meeste antioxidanten van alle fruitsoorten bezit. Van oorsprong komt de maqui bes, ook wel Chilean wineberry genoemd of onder de bevolking maquel, koelon of clon uit Chili en Argentinië, afhankelijk van het gebied in Patagonië. Het werd eeuwen lang door de bevolking gebruikt, die een ongekende kracht bezat -volgens de verhalen- en die door geen enkel ander volk te verslaan was.

De maqui bes is een kleine (4-6 millimeter) krachtige dieppaarse bes met acht verschillende soorten antioxidanten dat ver boven de goji en açai bes staat. Door zijn antioxidant anthocyanine, petunidine en triterpeen is het geweldig middel tegen de strijd van kanker, bacteriële en virale ontstekingen. Door zijn polyfenolen werkt het ontstekingsremmend, tegen vetafzettingen in de bloedvaten en verminderd het de kans op Alzheimer. Kortom het bestrijdt vele ziektes, klachten en ontstekingen. Naast zijn vele antioxidanten bevat het ook nog  eens vezels en de mineralen: kalium, calcium en ijzer die goed zijn voor je botten. Daarnaast ontgift de maqui bes je lichaam, versterkt het je immuunsysteem en geeft het je een dagelijkse boost aan energie.

Een krachtige bes om dagelijks te gebruiken in je smoothie, over je fruit of maak er een shake van. De maqui bes is moeilijk te verkrijgen als bes, maar wel verkrijgbaar als poeder.

Geniet dagelijks, volop van dit super vruchtje.