Wie bepaalt onze gezondheid

Dagelijkse natuurlijke (geen synthetische) vitamines en aminozuren zijn absoluut essentieel. Het zijn belangrijke beschermers voor de gezondheid tegen de oxidanten die door verschillende processen in het lichaam ontstaan. Door onze moderne leefstijl hebben wij aantoonbare voedingstekorten en te weinig essentiële bouwstoffen voor onze cellen.

Hoe werken onze energiefabriekjes

Als wij verkeerde voedingsstoffen zoals fastfood, frisdranken, kant en klare voedingsproducten gebruiken krijgen wij onbewust een tekort aan essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. Maar dat niet alleen, ook door de vele invloeden van buitenaf: verwondingen, ontstekingen, stress, zware arbeid, geneesmiddelen, vaccins, roken, luchtvervuiling, chemtrails, straling, toxines, electrosmog et cetera. Al deze elementen hebben een enorme inwerking op de mitochondriën in onze cellen. Mitochondriën zijn kleine energiefabriekjes in de cel en deze montochondriën bepalen onze gezondheid. Als deze energiefabriekjes nu een te kort krijgen aan belangrijke voedingsbouwstoffen functioneren ze niet goed meer. Het immuunsysteem gaat sputteren door de vele onbekende stofjes die het lichaam binnendringen met als gevolg dat er veel vrije radicalen (oxidanten = zeer agressieve stoffen) ontstaan.

Wat houdt dit in

Een klein beetje vrije radicalen zijn gunstig voor diverse doeleinden, maar te veel oxidanten vormen een gevaar en schaden de cellen in het lichaam. Door de vele verkeerde invloeden en eetgewoontens, raken de cellen ondervoed van de noodzakelijke vitaminen, mineralen en spoorelementen met als gevolg dat onze energiefabriekjes niet meer goed functioneren. We worden moe, grieperig en blijven kwakkelen. Het immuunsysteem werkt niet goed meer, er ontstaan te veel vrije radicalen, het lichaam is ziek geworden. Dit kan zich uiten in: vermoeidheid, veroudering, neurologische aandoeningen, hart en vaatziekten, Alzheimer, Parkinson, darmproblemen et cetera. Vervolgens nemen we een pil tegen het ziek zijn en we gaan weer rustig verder met ons oude leventje. Het effect is dat onze lichamelijke conditie langzaam verder achteruit gaat. Vaak hoor ik, ‘ach, dat hoort bij de leeftijd’, maar niets is minder waar.

Waarom kijken we niet naar de oorzaak van het ziek zijn?

Niet alleen een gezonde leefwijze en voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor onze mitochondriën, maar ook extra suppletie. Waarom? Puur alleen om: gezond, vitaal en energiek te kunnen leven, om ontstane voedingstekorten op te vullen en ons te beschermen tegen de vele vrije radicalen en giftige stoffen die ons voortdurend belasten en ieder keer weer opnieuw aanvallen. Uit meedere onderzoeken is vast komen te staan dat een natuurlijke multivitamine (antioxidant) dagelijks aan te bevelen is om de schadelijke werking van oxidanten te beperken. Want, antioxidanten neutraliseren immers oxidanten en dat is wat wij willen bereiken.

Antioxidatieve vitamines

Maar, daar een multivitamine niet voor iedereen een voldoende dagelijkse hoeveelheid vitamines bevat, is het beste om deze multivitamine aan te vullen met andere vitamines. Welke suppletie is voor jou de beste aanvulling? Dit is voor ieder mens verschillend. Laat je hiervoor adviseren door een voedingsdeskundige of orthomoleculaire arts.

Belangrijke aanvullende vitamines kunnen zijn: vitamine D, vitamine E, C-1000 met bioflavonoïden, Vitamine B, Alfa-Liponzuur, Co-enzym Q-10, Magnesium, Selenium, Foliumzuur, Omega-3 vetzuren zoals krill, dat een unieke samenstelling heeft van fosfolipiden en astaxanthine, N-acetylcysteïne en Ginkgo biloba.

Vooral ouderen hebben een ander voedingsbehoefte, hebben meer hulp van extra voedingsstoffen nodig om het verouderingsproces te vertragen en fit te blijven. Want:

  • het lichaam verandert: vermindering van spiermassa, botmassa, de gewrichten worden minder soepel, de hormoonproductie neemt af, et cetera
  • de gezondheidrisico neemt toe
  • je wilt het ouder wordende brein op peil houden
  • het lichaam neemt minder voedzame stoffen op uit de voeding
  • het omzetten van voedingsstoffen wordt minder, bijvoorbeeld: op oudere leeftijd wordt vitamine B-12 niet makkelijk meer uit het voedsel opgenomen, zodat extra vitamine B-12 (methylcobalamine of adenosylcobalamine) aanbevolen wordt

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten

Het dagelijks gebruik van Rosa Fruit Crystals geeft een boost van antioxidanten SOD (SuperOxide Dismutase). Enige gedroogde pruimen, abrikozen of vijgen bij je ontbijt of een lepel blauwe bosbessen, ananas, aardbeien of frambozen, maar ook een appel, banaan en een schep cacao-nibs geven je een boost aan allerlei gezonde stoffen om de dag te beginnen. Dus: geen boterham met jam. Als lunch kun je verschillende slasoorten, radijsjes en zeewier gebruiken en voor de avond groene groentjes, zoals koolsoorten, boerenkool, broccoli, zuurkool, Brusselse kooltjes, postelein, spinazie et cetera. En, vergeet niet de (verse) kruiden, zoals kurkuma, rode/zwarte peper, rozemarijn, oregano, rozemarijn, knoflook en kaneel in de gerechten te doen. Het versterkt de mitochondriën, verhoogt de immuniteit van je lichaam en neutraliseert de oxidanten. Tevens zijn er diverse boonsoorten die antioxidanten bevatten, maar eet die met mate en met veel groenten, omdat bonen een zuurvormende werking hebben. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten geven ook minder afvalstoffen. Natuurlijke supplementen die de mitochondriale functies ondersteunen zijn: alle B vitamines, magnesium, omega-3 vet, alfa-liponzuur, Q 10, acetyl L-carnitine, D-ribose (essentieel onder deel van ATP)

Groene thee of kruidenthee en vitaal water

Het gebruik van 3 kopjes groene thee per dag –niet meer vanwege de caffeïne- of kruidenthee bevordert de algehele gezondheid. Groene thee is rijk aan EGCG’s (Epigallocatechin gallate, de actieve bestandsdelen van de groene thee) antioxidanten en kruidentheeën kunnen helpen en beschermen je tegen diverse kwaaltjes. Geneeskrachtige, biologische kruiden (heermoes, duizendblad, brandnetel, goudsbloem) zijn los te koop, kun je zelf samenstellen en doseren voor gebruik. Het dagelijks drinken van 2-3 kopjes groene of kruidenthee is volgens wetenschappers: goed voor de hersenen, vermindert voor tachtig procent het risico op dementia en verlaagt het cholesterolgehalte. Met het drinken van dagelijks 1½ liter –inclusief de kruidentheeën- zuurstofrijk vitaal water kunnen de nieren voldoende urine produceren om alle afvalstoffen (oxidanten) uit het lichaam te verwijderen. We bestaan voor 70 procent uit water, dat betekent dat we dagelijks onze mitochondriën in de cellen moeten aanvullen met actief schoon water om ze in een goede conditie te behouden. Water is een bijzonder belangrijk dagelijks voedingsnutriënt, maar meestal voelen we niet aan dat we te weinig water drinken. Veel mensen hebben een tekort aan water. Ze denken dat ze honger hebben maar ze hebben dorst. Het lichaam schreeuwt om water, geen frisdranken, bier of limonade, maar gewoon puur zuiver zuurstofrijk water –in voldoende hoeveelheden- is één van de belangrijkste fundamenten voor een optimale gezondheid.