Energie

De planten van de nachtschade familie (Solanaceae) zoals: tomaten, paprika’s, aubergines (eierplant), chilipepers, aardappels, maar ook goji-bessen, goudbessen en bosbessen soorten (niet de blauwe bes) en tabak kunnen voor grote problemen zorgen.

Voeding dat misschien niet bij jou past

Ik ben een liefhebber van tomaten, chilipepers en paprika en combineerde deze planten veel met andere groenten. Het zijn heerlijke groenten, goed te combineren en heel smakelijk.

Veel mensen krijgen problemen met het eten van nachtschadeplanten, maar ik? Ik had nergens last van. Totdat ik enige jaren geleden problemen kreeg met nachtkrampen, vervelend maar nog geen vermoeden, magnesium te kort?. Vervolgens kreeg ik een ontsteking aan de wervelkolom dat zich uitte in een vermoeiende chronische pijn in de arm. Nu kwam nachtelijke krampen wel eens meer voor, maar naar de oorzaak van een intolerantie/ overgevoeligheid of allergie op voedingsmiddelen had ik nooit naar gekeken. Ik had toch geen voedingsallergie of een intolerantie, dat kreeg je als je jong was. Wie kijkt daar nou naar als je ouder wordt? De dokter niet, die geeft een pil voor je klachten. Ik kreeg vier zware pillen voor de pijn, maar ben na drie dagen gestopt vanwege de ongelooflijke nare bijwerkingen er van. Uiteindelijk kwam na drie maanden de boosdoener te voorschijn na: een rugscan, een infrarood thermografie onderzoek en een voedselallergietest. De oorzaak was dat ik overgevoelig/intolerant was voor enige planten uit de nachtschade familie en nog enige andere voedingssoorten met allergenen: sinaasappels, varkensvlees, kip, koffie, eieren et cetera. Kun je je voorstellen dat er voedingsmiddelen zijn waar je verzot op bent, veel eet, maar die wel eens een hele slechte uitwerking in je lichaam kunnen hebben?

Hoezo goji-besjes, die zijn toch super gezond?

Ja, behalve als je er een voedselovergevoeligheid voor hebt. Maar, hoe kun je dat weten? Wel eens last van spierpijnen, krampen, ochtendstijfheid, artritis, reuma of een ander laaggradige ontsteking? Kijk dan eens naar welke voedingsplanten je eet. Verwijder eens alle nachtschade planten uit je voedingsprotocol. Het elimineren van allergenen voedingssoorten herstelt in de meeste gevallen de klachten. Ook al zijn de voedings-planten biologisch, er kunnen toxische stoffen in zitten waar jij overgevoelig/intolerant of allergisch voor bent en dat een laaggradige ontsteking ergens in je lichaam ontwikkelt. Is het dan te laat? Ja en nee. De schade in je lichaam blijft, maar de ontsteking en de pijn kun je verhelpen. Vermijd daarom de voeding die niet bij jou past.

De naam Nachtschade -Solanaceae- wijst op:
‘Nacht’ wanneer het zijn sterke geur afgeeft, ‘Schade’ verwijst mogelijk naar de giftige eigenschappen van de plant.
Nachtschadeplanten zijn relatieve nieuwkomers in de Europese Westerse Voedingswijze. De bladeren van deze nachtschade planten zijn erg giftig en vroeger vermeed men dan ook om deze planten te eten. De eierplant (aubergine) had de bijnaam van ‘mad apple’. Vroeger dacht men namelijk dat de eierplant, als je dat een maand lang zou eten, krankzinnigheid veroorzaakte. In het begin van de achttiende eeuw toen de tomatenplant in Noord-Amerika kwam noemde men dat de ‘liefdesappel’. Het werd alleen als decoratie gebruikt, omdat men dacht dat het giftig was. En, de Schotse hooglanders klaagden tijdens een hongersnood in 1782, als ze veel aardappels aten, van ‘dropsy’ , een oude benaming voor oedeem/zwelling, dat vaak in verband werd gebracht met chronisch hartfalen. Een oud spreekwoord in New Hampshire luidde: witte aardappels verkorten het leven van mensen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Nachtschadeplanten bevatten veel neurotoxische alkaloïden –atropine, nicotine- die zich ingrijpen op het centrale zenuwstelsel en daar, door hun opgebouwde gifstoffen, neurologische schade aanrichten zoals reumatische klachten. Volgens Garret J. Smith zouden nachtschade planten wel eens door hun calcitriolgehalte de oorzaak kunnen zijn dat kraakbeen, gewrichten, pezen langzaam calcificeren. Botopwellingen zijn: calciumafzettingen in gewrichten, pezen of gewrichtsbanden. Onderzoekers van de Universiteit van Stanford stelden in 2011 dat afbraak van kraakbeen meestal niet wordt veroorzaakt door overbelasting, blessures en overgewicht, maar dat planten uit de nachtschade-familie zou wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn van deze ontstekingen. Dit is een totaal andere visie dan vroeger werd aangenomen namelijk: dat artrose slijtage* was. Deze mythe is nu achterhaald. Zo doen ontstekingsremmende geneesplanten zoals ananas, vanwege zijn bromelaïne, zwellingen door ontstekingen verkleinen.

Is het niet beter dat we uit voorzorg moeten kijken waar we allergisch, intolerant of voedingsgevoelig voor zijn? Voedingsmiddelen en vooral de planten van de nachtschade familie kunnen veel klachten/problemen in het lichaam veroorzaken. Let op: Het zijn sluipmoordenaars, voordat je het weet hebben ze schade in je lichaam aangericht.

* Als de dokter over slijtage spreekt is dat volgens mij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.