Immuunveroudering

Veroudering van het immuunsysteem

Naarmate we ouder worden, worden we ook vatbaarder en kwetsbaarder voor gezondheidsbedreigingen zoals immuunveroudering. Het is een sluipende verslechtering van de functie van het immuunsysteem die optreedt tijdens het ouder worden. Onze immuunceldiversiteit neemt af met het gevolg dat onze afweer tegen nieuwe biologische ziekteverwekkers (pathogenen) zoals virussen, bacteriën, schimmels en eencelligen parasieten afneemt. Eveneens worden reacties op vaccinaties zwakker en worden de zogenaamde natural killer (NK) cellen steeds slechter. Daarbij komt dat door veroudering ook de populaties van de darmmicroben kunnen veranderen. Geen prettige vooruitzichten voor het ouder worden, nietwaar?.

Wat kunnen we doen?

Je leefwijze heeft een enorme invloed op je gezondheid, op je immuniteit. Dat houdt in dat als je gezond ouder wil worden, je al vroeg moet beginnen om je immuniteit te koesteren. Het grootste deel van je immuunsysteem huist in je darmen waar het samen werkt met de darmflora. Van de ongeveer 30 biljoen bacteriën die in je lichaam leven bevindt 70 procent zich in het maagdarmkanaal. Gezamenlijk worden ze je microbiota of darmmicrobioom genoemd en hebben ze de functies: om te helpen bij de spijsvertering en het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers. Een verstoring van de evenwicht van de darmmicro-bioom kan ontstekingen veroorzaken. Dat moet je zoveel mogelijk voorkomen om gezond oud te worden.

Het typische westerse dieet bevat minder vezels, meer geraffineerde koolhydraten en vetten. Dat wil zeggen dat er minder prebiotica aanwezig is in de darmen, voedsel voor de goede darmbacteriën. Zonder het juiste voedsel voor de goede darmbacteriën kunnen ze niet overleven, waardoor de darmmicrobioom verstoord raakt en de slechte bacteriën de overhand krijgen. Bij een verstoorde darm ontstaan er diverse problemen, darmklachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, pijn in de buik, verstoorde stoelgang, darminfecties…

Voorkom dat door meer vezels te eten zoals biologisch fruit met schil, meer groenten, zaden, pitten, noten, gezonde vetten et cetera. Gebruik minder of geen vlees, vis, koolhydraten, suiker, koek, gebak en allerlei junckfood, frisdranken en geen transvetzuren. Geef bovenal de darm rust, geen stress; dat kun je doen door ontspanningsoefeningen: yoga, massages, ademhalingsoefeningen, wandelen in het bos, dansen, zingen…

Wat kunnen we nog meer doen?

Veel mensen in onze moderne samenleving hebben een tekort aan essentiële voedings-stoffen, waaronder vitamines, mineralen en andere essentiële biologische moleculen. Naarmate we ouder worden nemen diverse functies in het lichaam af. We worden vatbaarder voor gezondheidbedreigingen zoals auto-immuunziekten, infecties, kanker… Die functies moeten we helpen; ze ondersteunen zodat ze goed te kunnen blijven werken in het lichaam. Dat kunnen we doen door suppleties te gebruiken. Suppleties zijn aanvullende voedingsstoffen zoals: vitamine A, E en K door het gebruik van palmolie (fairtrade); vitamine D als druppels, kun je ’s-morgens gebruiken bij je ontbijt; vitamine C dagelijks in de vorm van liposomale C, of amla of acerola; magnesium, selenium, zink, quercetine ter preventie (COVID-19) of bij ontsteking; chlorella, et cetera.

Je kunt heel goed vitaal en gezond oud worden maar wel met de juiste leefwijze. Begin daar op tijd mee; wat let je om je kinderen te leren om gezond te leven: geen suiker of suikerproducten te eten en ook geen transvetzuren te gebruiken. Zo kun je je darm gezond te houden waardoor ook je brein gezond blijft? Is het gezegde niet: jong geleerd is oud gedaan? Wil je meer weten hoe je gezond en vitaal oud kunt worden? Kijk dan eens naar mijn nieuwe boek dat eerdaags uitkomt: ‘Je bent uniek’. Jouw leefwijze met slimme voeding.