Baobab boom ofwel The Tree of Life

Wel eens over de baobab boom, Adansonia Digitata, gehoord? Het is een tropische boom die veelal in Afrika voorkomt. In Madagaskar en Senegal is het een nationale boom die een grote culturele betekenis heeft voor de plaatselijke bevolking. 

De Afrikaanse baobab boom van de bombacaceae-familie is de bekenste van de 8 soorten baobabs bomen.  Hij komt voor in de droge streken van Afrika, maar ook in Amerika, Australië, Maleisië, China, India, Sri Lanka en Jamaica.

De baobab boom kan 5 tot 25 meter hoog worden, een stamomvang bereiken van 10 tot 34 meter en erg oud worden. Een onderzoekteam kwam tot de conclusie dat de oudste gedateerde boom 2450 jaar oud was. Een bijzondere hoge leeftijd. Ligt dat aan de ongelooflijke hoeveelheid gezonde stofjes die de baobab boom bevat? De baobab staat namelijk bekend om zijn vele vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Ze noemen het daarom ook wel The Tree of Life, de levensboom, dat symbool staat voor het leven zelf: de vruchtbaarheid, ontwikkeling, groei en genezing. In de volksmond spreken ze over apenbroodboom, The monkey bread tree, omdat bavianen zich graag voeden met de vruchten van de boom.

Volgens onderzoekers worden de baobab bomen zo oud, omdat de bomen nieuwe stammen vormen zoals andere bomen nieuwe takken vormen. Als de baobab boom nieuwe stammen vormt ontstaat er een nieuw ringvormig patroon, die in de loop van de tijd samengroeit, waardoor er een lege holte, een ruimte, in het midden van de boom ontstaat. In deze ruimte leven vaak dieren zoals de vleermuis of vogels die er een nest bouwen of bijen. Maar ook mensen maken van deze ruimte gebruik zoals een verkoopstalletje, een bushokje of zelf een bar.

Wat zo bijzonder aan de baobab boom is dat het lijkt of dat de boom op zijn kop groeit met zijn wortels in de lucht. Daarom noemen ze de boom ook wel: The upside down tree. De inheemse bevolking zegt daarover: de wortels van de baobab boom ontvangen hemelse wijsheid en kracht.

In 2007 werd officieel door de Europese Unie baobab producten als voedselbron toegestaan, vanwege een uitvoering onderzoek waaruit bleek dat baobab producten gezondheidsbevorderende eigenschappen hadden.

Gezonde eigenschappen van de baobab boom

Uit gegevens is gebleken dat in de tijd van de oude Egyptenaren al de baobabproducten werden verhandeld op de markten van Caïro. De vruchten, zaden en bladeren (bevatten veel alpha- en bètacaroteen) werden om hun vele gezondheidseigenschappen zeer gewaardeerd door de bewoners.

Het natuurlijke vruchtvlees zit boordevol met hoogwaardige voedingsstoffen.  De schors werd gebruikt als koortswerend middel; de zaden voor cosmetische doeleinden: zeep en olie; de bladeren als groenten en de vezels waren goed voor de spijsvertering.

De vruchten van de baobab lijken op kokosnoten. Als de peulen worden opengebroken worden de zaden gescheiden van het vruchtvlees. Het vruchtvlees is vrij droog waardoor het goed bestand tegen bederf en makkelijk te vermalen, zonder hoge temperaturen, tot poeder.

Baobabpoeder heeft zeer indrukwekkende gezondheidseffecten: het is koortsverlagend, helpt tegen ontstekingen, verkoudheden, verlicht astma, het werkt tegen allergieën, overgevoeligheid, tegen maagproblemen, het heeft ontgiftende eigenschappen en bevat geen gluten. Het is een van de meest gewaardeerde supervruchten.

Het bevat:

 • 2-4 keer meer calcium als melk;
 • 6 keer meer kalium als bananen;
 • vitamine A (bladeren);
 • 10 keer meer vitaminen C als sinaasappels,
 • 4 keer meer antioxidanten als bosbessen;
 • veel voedingsvezels dat de spijsvertering bevordert;
 • schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen;
 • vitamine B1,B2, B6,
 • proteïne en vetzuren (zaden)
 • mineralen magnesium, mangaan, molybdenum, ijzer, fosfor en zink;
 • sterolen, triterpeen, saponinen en andere bijzondere nutriënten.

Helaas zijn de laatste tijd in Afrika nogal wat oude baobab bomen omgevallen. Onderzoekers menen dat dit komt door de grote droogte die daar de laatste jaren heeft geheerst. Laten we hopen dat deze bomen nog vele jaren blijven leven, zowel voor de plaatseljke bevolking alswel voor de gezondheid in het algemeen.

Afrikaanse Baobab poeder heeft een subtiele, pittige smaak; voor bij de dagelijkse ontbijt is het niet te versmaden.  Als je immuniteit opgekrikt moet worden neem dan de eerste maand dagelijks 2 paplepels: 1 paplepel ‘s morgens en 1 paplepel ‘s avonds, daarna 1 paplepel per dag voor onderhoud van je algehele immuniteit. Je kunt het op vele manier gebruiken, maar het meest eenvoudige manier is om het te gebruiken in je smoothie, rauwe yoghurt of gewoon in een glas water.

Lees veel meer over gezonde vruchten in mijn nieuw verschenen boek: ‘Je bent uniek’. Jouw leefwijze met slimme voeding.