Leven met de coronavirus

Door de komst van de COVID-19, een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het SARS-CoV-2 virus, heeft ons leven een totaal andere wending gekregen: een anderhalve meter samenleving, frequent handen wassen, mondkapjes in gesloten ruimtes -momenteel ook op straat-, en geen hand, kusjes en knuffels meer geven ter begroeting. 

Een lockdown kwam op ons af. Het was stil op de straat, mensen bleven thuis; hadden angst en er was verwarring voor deze agressieve wilde virus, die opdook en verwoestend om zich heen sloeg. Mensen hielden zich aan de opgelegde coronamaatregelen uit vrees om besmet te worden. Het advies over goede hygiëne en virusvermijding is nuttig, hoewel ik mijn vraagtekens zet bij het dragen van mondkapjes buitenshuis op anderhalve meter. Er is geen enkel bewijs dat dit nuttig is; juist frisse buitenlucht en zuurstofopname is belangrijk voor onze gezondheid, die we juist buiten kunnen opdoen. 

Veel bejaarden in zorginstellingen met slechte ventilatiesystemen, en waar mondkapjes eerst waren verboden waren, stierven. Op de afdelingen in de ziekenhuizen worden strikte richtlijnen gegeven voor de COVID-19-patiënten, waarvan velen met onderliggende aandoeningen. Artsen en zorgverleners waren dag en nacht in de weer om de corona-patiënten zo goed mogelijk te verzorgen.

Dat zo kleine gemene coronavirus, een heel land, de hele wereld plat kan leggen is onbegrijpelijk. Scholen, restaurants, cafés, musea gingen op slot, grote bijeenkomsten werden en zijn nog steeds verboden; de meest noodzakelijke winkels voor voedselvoorzieningen mochten open blijven. Elk land heeft zijn eigen regels die, over het algemeen, veel met elkaar overeenkomen. Ieder dag worden we, via de media, overvoerd met nieuws over de COVID-19-ziekte; we worden op de hoogte gehouden van het wel en wee in binnen- en buitenland: Waar je op vakantie wel naar toe kunt gaan en welk land je beter kunt vermijden. Veel mensen vinden hun eigen land het veiligst en ontdekken mooie plekjes dicht bij huis, waar ze geen notie van hadden. 

Wat te doen?

Deze coronavirus is nieuw, onbekend: Wat doet deze virus? Waar komt het zo plotseling vandaan? Wat kunnen wij hiertegen doen? Wetenschappers, artsen en politici vroegen zich af: hoe moeten wij met deze coronavirus omgaan? Virologen gaven algemene richtlijnen aan de overheid om de bevolking te vertellen aan welke maatregelen zij moeten voldoen. 

Hoe dan ook, veiligheid is belangrijk want wat wij over de coronavirus zeker weten is: dat deze virus niet meer bij ons weggaat. We zullen ermee moeten leren leven, of anders gezegd: het zal een andere samenleving worden dan die we kennen en gehad hebben. 

Welke voorzorgmaatregelen kunnen wij nemen om ons zoveel mogelijk te beschermen tegen deze besmettelijke coronavirus? De overheid heeft ons in deze coronatijd geen enkel voedingsadvies of -richtlijn gegeven. Vreemd toch als ze begaan zijn met onze gezondheid? Dit in tegenstelling tot premier Boris Johnson van Engeland die een verbod wil instellen op reclame voor junkfood op televisie; advertenties van ongezonde voeding online en limieten op promoties in winkels, voor 21 uur. 

Therapieën

Veel artsen kennen zeer heilzame medische behandelingen en met succes: zoals hydroxychloroquine met zink, hyperbare zuurstof, quercetine met zink (2), intraveneuze en liposomale vitamine C. Maar de angst voor intrekking van licenties over het vertellen van goedkope en natuurlijke therapieën die niet door patenten worden beschermd, weerhoudt de meeste zorgverleners om deze heilzame therapieën aan te moedigen. We hebben van het succes gehoord en gezien wat er gebeurde met Dr. Rob Elens uit Meijel in Limburg, Nederland. Dr. Elens moest, van de inspectie voor Gezondheidszorg, stoppen met het voorschrijven van het goedkope geneesmiddel hydroxychloroquine aan zijn patiënten. Het was namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat het werkte tegen de coronavirus. Hoeveel vraagtekens kun je hierbij zetten? Het protocol van de overheid is wachten op een vaccin. Een vaccin waarvoor de producent vrijgesteld is van aansprakelijkheid. Een ‘goed’ vaccin duurt jaren. Viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit waarschuwt voor het coronavaccin: ‘de effecten van een slecht vaccin zijn dramatisch’. (1)

Angst, stress en depressie

Een groot probleem is dat veel mensen kampen met angst en onzekerheid voor het coronavirus dat op de duur stress of een depressie kan veroorzaken. Angst, stress of een depressie zijn grote boosdoeners, paniekzaaiers die niet de overhand moeten krijgen in je leven. Angst om het coronavirus moet niet aangepraat worden, want angst ondermijnt je gezondheid. Voorkom dat.

Een gezond leefpatroon, opletten met wie je omgaat en grote bijeenkomsten voorlopig vermijden is een goed advies. Vooral in deze tijd is je leefwijze zo belangrijk: De zorg voor een optimale immuniteit, dat je je weerstand op een natuurlijke wijze sterk houdt. Het is een belangrijke factor zowel voor jonge mensen, als voor ouderen. Je immuniteit is namelijk een belangrijk complex systeem van cellen die jou beschermen tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen en andere ongewenste invloeden. Hoe jonger je een goede immuniteit opbouwt, hoe meer profijt je er van hebt op latere leeftijd. Hoe gezonder je eet hoe sterker je immuunsysteem, dat uit een leger van krijgers bestaat: witte bloedcellen, antilichamen en microben die jou constant beschermen. 

 Als je je laat beïnvloeden door ongezonde voeding zoals junkfood, dan moeten veel krijgers ongelooflijk hard werken om je immuniteit sterk te houden. Dat kost veel energie en manschappen van het leger waardoor je immuniteit achteruitgaat. Wees wijs en bouw je immuniteit op met verse biologische voeding, wees sterk en niet bang. Met een sterke immuniteit hoef je geen angst te hebben voor virussen, bacteriën en schimmels.

Neem het heft in eigen handen

De hamvraag is en blijft voor iedereen: Wat is een gezonde leefwijze; hoe kan ik mij optimaal beschermen tegen de COVID-19 ? De meeste mensen denken dat ze gezond leven, maar omdat ieder mens anders is, is ook de leefwijze van ieder mensanders. Als je jong bent kun je heel veel gezonde biologische voedingsmiddelen eten. Biologische voedingsmiddelen die zonder pesticiden en andere chemische middelen zijn bespoten; die vrij zijn van kunstmest, hormonen, kunstmatige aroma’s en genetische gemodificeerde organismen. Voedingstoffen waar smaak en geur nog aanwezig zijn, die bestanddelen bevatten die ons doen eten; die ons kracht en energie geven. Hierdoor kunnen wij ons vitaal en fit voelen en kunnen we veel ongemakken en problemen aan die wij dagelijks op ons pad tegenkomen. 

Weet wat je eet

-Voedingsmiddelen die ons beschermen tegen de coronavirus: Gebruik verse biologische groenten en fruit. Neem dagelijks natuurlijke suppletie zoals, vitamine D en C, omega 3-olie in een goede verhouding met omega 6-olie, magnesiumchloride -magnesiumzout-, en als je wat ouder wordt: quercetine met zink voor het slapen gaan.. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks een half uurtje lichaamsactiviteit te doen en bovenal hou je gewicht onder controle.

-Blijf ver weg van ongezonde leefgewoontes: eet geen bewerkte koolhydraten en oliën, geen junkfood, frisdranken of sterk bewerkte voedingsmiddelen die, door de lange houdbaarheid, meestal hoog zijn in verzadigde vetten, suiker en geraffineerd zout. En, let op voor voedingsmiddelen waar je een allergie, intolerantie of overgevoeligheid voor hebt. Ga niet mee met een algemeen dieet voor iedereen; ieder mens is anders en ieder mens heeft zijn eigen leefwijze. Hierover heb ik een nieuw boek geschreven. Nog even wachten, het komt in november van de pers: ‘Je bent uniek’. Jouw leefwijze met slimme voeding. 

  1. https://www.mmv.nl/viroloog-jaap-goudsmit-waarschuwt-voor-coronavaccin/?fbclid=IwAR3zcfrUxMr_2VA8Q2OLH_V63j6KyT0rcRZIW21rTd9kqFPjq2Zdjl8hpq8