Het belangrijkste in je leven

Wat is het belangrijkste in je leven?

Dat is een vraag dat voor ieder mens geldt. Daar kunnen we over na denken, voor andere mensen is het een duidelijke zaak. Er is een spreuk: Als je gezond bent heb je 1000 wensen, als je ziek bent heb je maar 1 wens. Die wens is: Gezondheid.

Mentaal, lichamelijk en sociaal goed functioneren. Met een goede mentale, lichamelijke en sociale gezondheid in je leven kan je alles aan: je bent energiek, vitaal en enthousiast over wat je wilt doen.

Gezondheid is het allerbelangrijkste in jouw leefwereld dat je kunt verkrijgen uit voedingsstoffen en door een leefwijze die speciaal bij jou past.

Dat is een vraag dat voor ieder mens geldt; kort en krachtig gezegd: je gezondheid. Mentaal, lichamelijk en sociaal goed functioneren. Met een goede mentale, lichamelijke en sociale gezondheid in je leven kan je alles aan: je bent energiek, vitaal en enthousiast over wat je wilt doen. Gezondheid is het allerbelangrijkste in jouw leefwereld dat je kunt verkrijgen uit voedingsstoffen en door een leefwijze die speciaal bij jou past.

De juiste voedingsstoffen

Zo zijn er voedingsstoffen waar je energie en vitaliteit uit kunt krijgen. En er zijn voedingsstoffen, biologische of regulier die niet bij jou passen, waar je ziek van wordt, niet vandaag, maar na een poos of na jaren. Je immuniteit zal alles doen om het aan te passen, maar het zal op de duur de strijd verliezen. Voedingsstoffen zijn voor ieder mens anders. Let dus goed op wat jouw voeding is. Het bepaalt mede je leefwijze dat uit beweging, rust, voeding en ikigai bestaat. Hè, wat is ikigai nou weer?

Wat is ikigai?

Ikigai vind zijn oorsprong in Okinawa, een eilandengroep die behoort tot de prefectuur Okinawa in het meest zuidelijke van Japan dat tot de Riukiu-eilanden wordt berekend. Het eiland Okinawa, een onderdeel van de eilandengroep, behoort tot de blauwe zone van de wereld waar de hoogste levensverwachting is. Vooral in het landelijke dorpje Ogimi met de bijnaam “dorp van de eeuwelingen”. Hier leven meer dan 400 gezonde en tevreden honderdplussers in harmonie, in gemeenschapsgevoel met elkaar. Er voor elkaar te zijn, te helpen waar nodig is.

Wat is hun geheim dat ze zo lang en gelukkig oud kunnen worden? Wel, volgens Japanse traditie heeft iedere Japanner een ikigai, of zoals zijzelf zeggen: waar kom je enthousiast je bed voor uit? Heerlijk, een nieuwe dag. Ik ga er weer fris tegenaan.

Ikigai is een reden van bestaan: bepaalde zaken in je leven combineren:

  • doen wat je leuk vindt, wat wil ik echt doen
  • dat doen waar je goed in bent
  • wat belangrijk is
  • dat doen waar je gelukkig van wordt, wat levensvreugde geeft, waarmee je de wereld in kunt gaan.

Sommige mensen weten wat ze in hun leven willen, voor anderen is het een zoektocht. Maak een ontdekkingreis in je leven, kijk waar je gelukkig van wordt en maak daar je passie, je missie van. Hoe kan ik hiermee in het leven staan. Kan ik hiermee mijn werk vinden en er voor betaald krijgen. Dat geeft zoveel voldoening en gezondheid: Hoe kan ik mijn werk met plezier doen? Vind dat uit en kom daar gedreven je bed voor uit: ikigai*.

Lichamelijk werkzaam blijven, je brein actief houden, stress vermijden en sociaal in het leven staan is de basis voor een fysiek, energiek en vitaal welzijn.

*Boektitel: Ikigai: Het geheim voor een lang en gelukkig leven van Héctor Garcia.