Lentekuur: Het reinigen van het lichaam

Het voorjaar is weer aangebroken, het is nu de tijd om ons lichaam op een natuurlijke manier te reinigen van alle opgeslagen toxische stoffen van de afgelopen winterse maanden. Het reinigen van ons lichaam noemt ook wel ontslakken, ontzuren, ontgiften of detoxen. Je lichaam ontdoen van vreemde elementen die daar niet in thuis horen.

Is ontslakken noodzakelijk? Welnu, overtollige zuren en toxische stoffen maken ons ziek en oud. Als je het lichaam bevrijdt van alle schadelijke zuren en toxische stoffen, geeft het jouw energie weer een boost. Je darmen gaan beter werken, je organen worden schoner en je voelt je lichamelijk frisser. Je bent weer fit en energiek, je kunt de hele wereld aan.

Ontgiften houdt in dat de toxine in de cel in je bloedcirculatie wordt gebracht en vervolgens via de nieren, lever en het maagdarmknaal wordt verwijderd.

Een milde manier om te ontslakken

Ontgifting-enzymsysteem

Organellen, een onderdeel van lichaamscellen, vervullen diverse taken om de cellen goed te laten functioneren en om in een goede conditie te houden. Een van de organellen, de lysosoom dat krachtige afbraakenzymen bevat, vervult de functie van de cel-eigen afvalopruimsysteem (autofagie). Het werkt de beschadigde moleculen weg zoals: het opruimen van dode bacteriën, virussen en ontaarde eiwitten.

Zo worden:

-Niet toxische stoffen zoals hormonen; cholesterol en adrenaline afgebroken en gerecycleerd.

-Toxische stoffen zoals homocysteïne en vrije radicalen worden geneutraliseerd door antioxidanten, vitaminen en afgevoerd uit het organisme.

-Lichaamsvreemde stoffen zoals pesticiden, fijnstof, uitlaadgassen, tabaksrook… worden zo snel mogelijk onschadelijk gemaakt en verwijderd uit het lichaam. Deze stoffen kan het lichaam niet gebruiken, zij sturen het celmetabolisme (stofwisseling in de cel) in de war.

Het nut van antioxidanten

Door de grote aanwezigheid van chemische stoffen op voeding en in de lucht, de vele stralingen in en rondom het huis en andere giftige stoffen die opgeslagen liggen in de vetcellen en niet op een natuurlijke manier uit het lichaam verwijderd worden, heeft het lichaam een goed verdedigingsmechanisme nodig om ons te beschermen tegen al deze toxische stoffen.

Het verwijderen van al deze stoffen is voor het immuunsysteem als wel voor het zenuwstelsel heel belangrijk om beschadigingen van de cellen te voorkomen. En, zoals we net gelezen hebben gebeuren ontgiftingsprocessen door het enzymatisch systeem, dat nauw samenwerkt met cofactoren zoals: vitamines, mineralen, aminozuren en andere essentiële factoren. Onvoldoende cofactoren kunnen het proces van ontgiften vertragen.

Welke voedingsmiddelen helpen bij het ontgiften

1. Begin de dag bij het opstaan met twee glazen lauw zuurstofrijk water waarvan een glas gevuld met +40 ml uitgeperste citroen. Zuurstofrijk water ofwel basisch water neutraliseert zuren, citroen reinigt en herstelt de lever en gal. Citroenwater, dat reinigend in het organisme werkt, is een ideale manier om ’s morgens je lichaam te zuiveren van alle verwerkte afvalstoffen van de nacht. Bovendien brengt het de spijsvertering weer langzaam op gang.

2.’s Morgens: sla je ontbijt niet over: twee stuks biologisch fruit, bijvoorbeeld een uitgeperste pompoen, met een appel, banaan, blauwe bessen, met wat noten en zaden en een lepel extra vierge kokosolie (MCT olie ontlast de lever). Ananas (het enzym bromelaïne verteert eiwitten makkelijker). Zie mijn recept:

http://www.slimme-voeding.be/recepten/view/27/

Een ideale manier om met basische voedingsmiddelen, je lichaam te ontgiften.

3. Lunch: gebruik een kleine verse salade (paardenbloem, rucola, tomaatjes), met Atlantische dulce (zeewier, tegen straling) en kruiden: oregano, koriander, kurkuma; rozemarijn, (maar geen brood, vis of vlees, bonen, ei –verzurende elementen-)

4. ’s Avonds: Eet verse groene groenten, asperges (alcoholafbraak in de lever), knoflook (liefst rauw dat heeft meer een reinigend effect), ui, prei, rode of paarse aardappel, artisjok, kruiden en extra vierge kokosolie. Door het gebruik van alleen groenten en kruiden, worden de juiste voedselcombinaties gebruikt dat het lichaam ondersteunt bij het ontslakken.

Gedurende de dag

Drink zuurstofrijk water (totaal 1½ liter, inclusief kruidenthee) over de hele dag, om de afvalstoffen te verwijderen. Voeg wat munt, citroenmelisse of andere kruiden aan je drinkwater toe. Kruidentheeën van verse of gedroogde kruiden werken ontzurend (geen zakjes met bijgevoegde middelen gebruiken) en heilzaam bijvoorbeeld: brandnetel; heermoes; paarden-bloem; roomse kamille; berk en grote klis. (gedroogde kruiden zijn verkrijgbaar bij de bio-shop)

Supplementen met een ontzurende werking:

-B3 (een aanjager voor het detoxificatieproces)

-Zwavelhoudende aminozuren (ondersteunen de lever bij ontgiften)

-Glutathion (NAC is een precursor van glutathion) ontgift de lever

-R-alfa-liponzuur (binding van zware metalen o.a. kwik)

-Magnesium (pierspasmen, uitdrijving van lever- en galstenen, Epsom voetbaden, stress)

-Selenium (helpt bij het ontgiften van zware metalen, kwik, drugs)

-Probiotica en prebiotica (in evenwicht brengen van de darmbacteriën)

-Chlorella (binding met zware metalen en versterkt het afweersysteem)

Aan te raden het hele jaar door:

-Krillolie en vitamine D3; vitamine C en vitamine E (beide vrije radicalenvangers vooral in de membranen); chlorella en natuurlijk citroenwater bij het opstaan (reinigt de lever)

-Bewegen; ontspanning; massage; trampoline springen; yoga (zuivert het lichaam)

-(Infrarood)Sauna (ontgiften via de huid door te zweten, versneld het detoxificatieproces)

-Het gebruik van zoveel mogelijk vers voedsel; groene bladgroenten; kruiden: tijm, koriander, rozemarijn; rauwe noten; zaden; stukjes pure cacaobonen; extra vierge kokosolie

Om het hele jaar door de goede voedingsmiddelen te gebruiken kan je lichaam elke dag detoxen

Vermijd verzurende voedingsmiddelen bij het ontgiften van het lichaam

-Alcohol, koffie, frisdranken, suiker(en producten), zuivelproducten om het detoxen niet te belasten.

-Geen leidingwater (nitraten zware metalen)

-Vermijd fluor, voedingsproducten, vlees, vis, ei

-Geen nitraten en nitrieten (rode biet, spinazie)

Duur van het reinigen van het lichaam

Neem voor het reinigen van het lichaam minimaal 14 dagen en begin rustig. Een kortere periode werkt niet voldoende om je lichaam helemaal te zuiveren van de toxische stoffen. Blijf daarna zo veel mogelijk doorgaan met gezond voedsel, om het lichaam zo weinig mogelijk weer te belasten. Ontgiftingsverschijnselen kunnen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, je niet lekker voelen, stemmingswisselingen, neem dan rust, maar blijf rustig doorgaan met het ontslakken. De veroorzakers hiervan zijn de giftige stoffen die vrij komen in het bloed. Drink diverse soorten kruidenthee en water om je lichaam te helpen de giftige stoffen af te voeren.

!Let op: Mensen met bepaalde ziektebeelden moeten onder begeleiding detoxen, of kunnen zelf voorzichtig beginnen alleen al door hun leefstijl aan te passen: zie vermijden en aanraden.

Andere reinigingsmogelijkheden zijn:

Watervasten en sapvasten