Terug naar publicaties Alkalische mineralen belangrijk voor een goede celwerking

lkalische mineralen belangrijk voor een goede celwerking

Kalium en natrium zijn twee alkalische mineralen, die naast andere mineralen, in ons lichaam fungeren als zogenaamde zuurbuffers. Wanneer het lichaam bij de stofwisseling metabole zuren produceert, een proces dat continu gebeurt, worden deze zuren door alkalische mineralen weer geneutraliseerd. Dit is een natuurlijk doorlopend proces in het lichaam omdat onze lichaamscellen licht basisch behoren te zijn.

Verzuring van de cellen.

Alkalische mineralen worden zuurbuffers genoemd. Zo is natriumbicarbonaat, een lichaamseigen alkalische stof dat door de alvleesklier wordt geproduceerd. Het is de grootste basische buffer voor de neutralisering van het maagzuur. Uit voedingsstoffen halen we kalium en natrium, twee belangrijke alkalische mineralen die nauw samen werken om het osmotische evenwicht van de vochthuishouding in en rondom de cellen te houden. Voor een goede celwerking is het van grote betekenis dat het evenwicht tussen beide mineralen (kalium en natrium) optimaal is, omdat beide elektrolyten –mineralen die oplossen in water- een elektrische stroom kunnen geleiden voor een constante toevoer van voedingsvloeistoffen in en uit de cel.

Vijf en negentig procent van kalium zit in de cel (intracellulair) en vijf procent in het bloed. Het is van belang voor cel-elektriciteit, voor de geleiding van zenuwprikkels (zenuwstelsel), regeling van de bloeddruk, bloedsuikerniveau (de omzetting van glucose) en spierwerking. Natrium zit buiten de cel (extracellulair) en zorgt voor een goede zuur-base verhouding in het weefselvocht en in het bloed, en geeft zenuwprikkels naar de spieren voor samentrekking.

Tekort of te veel kalium

Een tekort aan kalium (hypokaliëmie) kan zich uiten in stoornissen: in de spieren en zenuwen zoals spierzwakte of –slapte, bij slapeloosheid, oorsuizingen, vochtverlies, braken, diaree, het gebruik van plastabletten, of laxeermiddelen, bij verminderde eetlust, vermoeidheid en soms in ernstige gevallen een onreglmatige hartslag of hartritmestoornissen. Maar let op, bij het veelvuldig gebruik van koffie, alcohol, keukenzout ook wel natriumchloride genaamd (een verbinding van natrium en chloor, dat geraffineerd is en van alle essentiële voedingsstoffen ontdaan), remt de kaliumopname.

Een tekort aan kalium kun je voorkomen door voldoende kaliumhoudende voedingsmiddelen te gebruiken zoals: fruit, groenten, ongezouten noten, zaden, abrikozen, sinaasappels, bananen, avocado’s, zeewier, watermeloenen, aardappelen et cetera.

Een teveel aan kalium (hyperkaliëmie) komt praktisch niet voor. Wel dient men op te letten bij een slechte nierfunctie, bepaalde medicijnen voor de bloeddruk, plaspillen en ACE-remmers. Ook bij een te snelle bloedafname -bloedtrekken- kan een teveel aan kalium in het bloed voorkomen, doch dit is niet reeël gezien aan te veel kalium in het lichaam. Normaliter wordt een teveel aan kalium door de nieren het lichaam uitgescheiden.

Het gebruik van natrium

Het gebruik van veel natriumchloride verstoort de balans in de cel. Dit ontstaat door het consumeren van voedingsproducten met toevoeging van keukenzout. In industrieel bereide voedingsproducten zoals: blikgroenten, fabrieksbrood, drop, chips, gezoute noten, vleeswaren, kaas, koek, kant en klare kruiden, conserveringsmiddelen en voedingsadditieven komt veel natriumchloride voor. Maar het komt ook voor in kant en klare producten voor de oven, magnetron en in snacks. Geraffineerd zout in onze voeding kan zeer gevaarlijk zijn met de gevolgen van: verharde bloedvaten, hoge bloeddruk, aderverkalking, het vasthouden van vocht in het weefsel en schadelijk voor de nieren.

Een tekort aan natrium kan veroorzaakt worden door verlies van: veel transpireren en extreme hitte –zweten-, braken, bij een ontregelde suikerziekte, langdurige inspanningen, waardoor uitdroging ontstaat bijvoorbeeld bij topsport.

Keukenzout visa Keltisch zeezout / Himalayazout

Natuurlijk Keltisch zeezout of Himalayazout, integenstelling tot keukenzout, is puur en onbewerkt en bevat vele waardevolle stoffen -84 mineralen en spoorelementen-. Deze alkalische stoffen verlagen juist de bloeddruk, verhogen de gezondheid, stimuleert de stofwisseling, bevordert de homeotase –het evenwicht van het interne milieu in het lichaam-. Het heeft een geneeskracht tegen diverse ziektes door de vele alkalische mineralen die het bevat.

Je kunt van Keltisch zeezout een sole –zoutoplossing- maken waarvan je ’s morgens een theelepeltje in je glas water doet voor je dagelijkse mineralenbehoefte, meer niet. Je cellen zullen het heerlijk vinden. Eveneens kun je bedenken dat een soleoplossing goed is voor je dieren, planten, gras, want die hebben eveneens veel mineralen en spoorelementen nodig voor een betere gezondheid, groei en oogst. Maar ook hier: doe het met mate.

Gebruik voldoende alkalische mineralen om metabole zuren, die continu je lichaam verzuren, te compenceren, om je lichaamscellen licht basisch, elastisch en gezond te houden, want verzuring van de cellen maken je ziek en veroudert je.