Zonlicht en vitamine D

Zonlicht en vitamine D

De zomer is weer in aantocht. Het mooie weer lacht ons tegemoet en allerlei werkjes in de tuin liggen op ons te wachten. We kunnen ons koesteren aan de heerlijke warmte die de zon ons geeft en profiteren van de nodige vitamine D die we uit het zonlicht kunnen opnemen. 

Wat is vitamine D

Vitamine D is een groep van in vet oplosbare pro-hormonen, vitamine D2 (ergocalciferol) en het belangrijke D3 (cholecalciferol).

Zonlicht

Ultraviolet licht, is voor mensen, dieren en planten onmisbaar. Wij hebben zonlicht dagelijks nodig om de belangrijke vitamine D3 in de huid op te nemen. Het voordeel van deze vorm, vitamine D sulfaat door zonlicht is dat zij oplosbaar is in water, zodat het bloed dit makkelijk kan opnemen en vrij kan transporteren. Vitamine D3 supplementen daarentegen zijn ongesulfateerd, dat wil zeggen dat zij niet vrij kunnen stromen in het bloed en vervoerd moeten worden door LDL cholesterol om bij de cellen te komen. Daarom is de keuze, het grote voordeel van D3 zonlicht, te verkiezen boven D3 suppletie.

Een belangrijk stofje

Wanneer je je huid namelijk aan de zon blootstelt (UV-B), meer dan 25 procent van je lichaam een half uurtje zonder zonnebrandcrème, want dit remt namelijk de opname van D3, synthetiseert je huid de nodige hoeveelheden cholesterol sulfaat. Dit is een stofje dat heel belangrijk is voor je hart en cardiovasculaire gezondheid. Het reguleert de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed, beïnvloedt het immuunsysteem en stofwisseling, voorkomt bepaalde soorten kanker en heeft invloed op je stemmingen.

Uit onderzoek van dr. Stephanie Seneff blijkt dat hoge LDL en de daarop volgende hart en vaatziekten in feite een symptoom van cholesterol sulfaat deficiëntie is. Zij vermoedt dat niet-gesulfateerde vorm (suppletie) van vitamine D niet de zelfde voordelen biedt, omdat het niet omgezet kan worden in vitamine D-sulfaat. Een deficiëntie van vitamine D3 kan tal van klachten veroorzaken, zoals verminderde botmineralisatie, auto-immuunziekten, kanker, rachitis, osteoporose, myopathie (spierzwakte) en nog tal van andere aandoeningen.

Overdosis

Je kunt geen overdosis krijgen van vitamine D uit zonlicht, je lichaam reguleert zelf dát wat zij nodig heeft. Echter, langdurig blootstelling aan de zon is uit de boze, zoals altijd teveel is teveel. Verbranding van de huid is een overdosis aan zonlicht wat je altijd dient te vermijden. Gebruik zóveel dat nodig is voor een goede vitamine D-serumspiegel.

Voeding

In onze voeding komt onvoldoende vitamine D voor. De beste bron kun je vinden in: vette vissoorten zoals de wilde sockeye zalm (een krachtige interne sunblock door de  astaxanthine), haring, sardines, paling, tonijn, vislevers, biologische eidooiers en levertraan. Daarnaast kun je vitamine D3 verkrijgen van veilige zonnebanken, die voorzien zijn van elektrische ballasten in plaats van magnetische voorschakelapparaten en minder gevaarlijke UVA-stralen hebben.

Wintertijd

In de wintermaanden van oktober tot april staat de zon in België en Nederland te ver weg om voldoende vitamine D aan te maken voor een optimale bescherming. Als er dus geen mogelijkheid bestaat om je aan zonlicht bloot te stellen en je kunt je niet voorzien van een veilige zonnebank, dan kun je overgaan op vitamine D3 suppletie. Een goed alternatief middel is: Ultran, is levertraan verkregen uit Gadus Morhua. Levertraan is een natuurlijke bron van vitamine A en D. Weet u nog van vroeger dat voor u naar bed ging een lepel levertraanolie kreeg, daar kreeg je sterke botten van.

Een andere optie is om gedurende de wintermaanden te overwinteren in een zonnig klimaat zoals Spanje. Het is toch fantastisch dat we deze zo belangrijke vitamine D3 uit zonlicht kunnen krijgen zonder het te hoeven te kopen. Dat is heel veel waard.

Skalaris Biologische Zonnebrandlotion

Wil je langer in de zon zitten, let dan wel op dat je geen huidverzorgingsproducten neemt waar chemische stoffen in zitten die belastend en schadelijk voor de huid zijn en kankerverwekkende stoffen  kunnen bevatten. Het is schandalig en onbegrijpelijk dat zonnebrandcreme nanodeeltjes  en stoffen mogen bevatten die aangetoond kankerverwekkend zijn of het hormoonsysteem ontregelen.

Skalaris producten, waarvan de natuurlijke kracht is bewaard, zijn volledig natuurlijk, biologisch, zijn niet in contact geweest met onnatuurlijke verhittingen, alcohol of chemische stoffen en bevatten geen nanodeeltjes, maar grotere deeltjes die op de huid als een reflecterend zonnescherm werken.

Wees voorzichtig met het zonnen tijdens de middaguren