Salvetrolen een bijzonder stofje

Enige tijd geleden heb ik een wetenschappelijk congres van Professor Dan Burke mogen bijwonen:

‘Het belang van salvestrolen in niet-toxische tumortherapie’.

Een bijzondere ervaring met deze wetenschapper. Wat zijn salvestrolen? Hoe kunnen wij ons wapenen tegen  ziektes en in het bijzonder tegen kanker? Waar komen ze in voor?

 Salvestrolen, een bijzonder stofje

Onbespoten planten maken stofjes aan om zich te weren als een natuurlijke verdediging tegen schimmels, virussen bacteriën, insecten en UV-licht. Het zijn plantaardige afweerstoffen (immuniteit) die de plant beschermen.

Prof. Dan Burke, emeritus hoogleraar in Pharmaceutica Metabolism, is 27 jaar verbonden geweest als toxicoloog en farmacoloog aan Britse universi-teiten. Dan Burke heeft in de negentiger jaren veel wetenschappe-lijk onderzoek verricht rond de enzymen P-450, ook wel CYP genaamd. Dan Burke en zijn team ontdekten dat deze CYP’s vooral voor kwamen in de lever waar ze stoffen die giftig zijn –meestal medicijnen en lichaamsvreemde stoffen- voor het lichaam ontgiften in wateroplosbare stoffen, zodat ze via de nieren afgevoerd kunnen worden. Maar ze ontdekten ook dat CYP’s zich bevonden in de hersenen, longen, nieren en darmen.

In 1994 ontdekten Dan Burke en zijn team iets heel bijzonders: het enzym CYP1B1 dat specifiek en alleen voor kwam in kankercellen en niet in gezonde cellen. Maar ook dat gezonde cellen wel het gen voor CYP1B1 bevatten, maar dat dát onder normale omstandigheden niet functioneert. De vraag was: waarom zit CYP1B1 wel in de kankercel en wat doet het daar? In samenwerking met Professor Gerry Porter, aan de Leister’s Monfort Universiteit hebben zij na veel onderzoek een stabiel stofje ontdekt dat voornamelijk in ecologische, onbespoten rood en groen fruit en groenten voorkomt. Dit stofje paste precies op de CYP1B1 en ze noemden dat ‘Salvestrolen’.

Wat zijn salvestrolen

Salvestrolen zijn stofjes die het enzym dat in kankercellen aanwezig is triggert, waardoor een stof wordt geproduceerd (piceatannol) die de kankercel aanvalt en tot apoptose (celdood) dwingt. Salvestrolen worden door het lichaam als natuurlijke voeding herkend en zijn niet toxisch. Het mooie is, dat salvestrolen de kankercellen doden en de omliggende cellen met rust laten. Het wordt door gebruikers gezien als een eeuwenoud natuurlijk voeding/medicijn.

Dit geweldige bittere stofje salvestrolen dat behoort tot de fytoalexinen en tumordodend is, heeft een celherstellend vermogen. Omdat salvestrolen een kankerremmende werking hebben, moeten wij daar preventief gebruik van maken en niet wachten tot het op een bepaald moment noodzakelijk is.  Doordat allerlei schadelijke stoffen onze cellen continue belagen hebben wij heel veel van deze gezonde stofjes nodig om ze te beschermen.

Het biologische schilletje

We weten nu dat salvestrolen in planten natuurlijke stoffen zijn die in de natuur voorkomen. Je kunt het natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen noemen die door de plant zelf zijn gemaakt. De meeste salvestrolen komen voor in en net onder de schil van de plant, de bladeren, zaden en de buitenzijde van wortels van alle groene groenten en in al het rode fruit. Het biologische schilletje dat we vroeger, niet wetende dat het zo gezond was, aten was heel gewoon, iets wat we tegenwoordig bij regulier fruit niet meer kunnen doen. Fruit en groenten werden vroeger niet bespoten met chemicaliën, we waren ook minder ziek. Vreemd?

Het reguliere schilletje

Fungiciden (pesticiden tegen schimmels) die gespoten worden op de reguliere fruit en groenten verzwakken het immuunsysteem van het gewas. De plant doet geen moeite meer om zijn eigen beschermende immuniteit op te bouwen. Er worden praktisch geen salvestrolen (ongeveer tien procent) meer gevormd. Let op: Bij reguliere voeding kun je de schillen van fruit eten, zo staat er in een bekend voedingsboek, als je het maar goed afwast. Niets is minder waar. Opgespoten pesticiden op de schillen van fruit zijn doordrongen in de plant en die zijn niet bepaald gezond om te eten.

Waar komen salvestrolen in voor

Salvestrolen komen voor in: alle onbespoten koolsoorten, boerenkool, spruitjes, broccoli, spinazie, groene bonen, tuinbonen, tuinerwten, snijbiet, sla, augurken, avocado’s, ook in bloemkool, asperges, artisjokken, witte waterkers, selderie, komkommers, meloenen, pompoenen. Zwarte bessen, bosbessen, rode bessen, bramen, goji-bessen, grapefruits, Amerikaanse veenbessen, druiven, aardbeien, moerbei, ook in appelen, peren, mango’s, mandarijnen, ananassen.

Plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen noemen we: ‘Salvestrolen’. Volgens wetenschappers hebben we veel van deze bijzondere stofjes nodig om ons te beschermen. Dan Burke zegt: ‘dat zelfs een biologische dieet nog ontoereikend zou kunnen zijn’. Biologische appels, peren, ander fruit, groenten en kruiden niet schillen, maar goed wassen en met schil eten. Gezonder kun je het niet maken.