De citroen

De citroenboom, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, werd al sinds de tiende eeuw voor Christus in China in cultuur gebracht. Het is een kleine struikachtige boom die in de Oudheid al werd gebruikt tegen (voedsel)vergiftigingen en bij epidemieën zoals malaria en tyfus, maar ook bij dysenterie en pijnlijke gewrichten.

In latere tijden, in de zestiende de eeuw, tijdens de handelsrevolutie, gingen veel zeevaarders dood aan scheurbuik. De oorzaak was slechte voeding aan boord. Maar bij regelmatige bevoorrading van vers voedsel nam de frequentie van scheurbuik aan boord beduidend af. De precieze oorzaak was een deficiëntie van vitamine C. Men wist toen nog niet dat het bijzondere stofje, dat in vers voedsel voorkwam, vitamine C heette. Dat werd pas later ontdekt.

De citroen heeft een ongelofelijke geneeskracht. Het bevat vele bijzondere stofjes, zit vol supergezonde vitamines en de ultragezonde fytonutriënten –limonoïdes-. De geweldige geneeskrachtige werking ervan zit namelijk in de samenwerking van twee superstofjes: de hoge dosis vitamine C met de limonoïdes.

Belangrijke eigenschappen van de citroen

De citroen gaat door zijn krachtige antibacteriële en antivirale werking tal van ziektes te lijf:

 • het elimineert de vrije radicalen die je constant belagen en schade aanrichten aan je DNA
 • het voorkomt cholesterolafzetting
 • het werkt tegen aderverkalking
 • het ontzuurt je lichaam, voorkomt nierstenen
 • het is goed tegen reumatiek
 • gaat hoge bloeddruk tegen
 • het zorgt voor ontspanning
 • het verbrandt het overtollige vet
 • verhoogt je zuurstofopname
 • het versterkt het immuunsysteem
 • bestrijdt mondbacteriën en geeft een frisse je adem

Bij dagelijks gebruik voorkomt citroensap griep en verkoudheid, die vooral in de wintermaanden op de loer liggen. Citroensap verwijdert de gifstoffen uit je spijsverteringskanaal en brengt je darmen weer op gang doordat het water aan je ontlasting toevoegt. Een goede ochtendremedie is: drink ‘s morgens als je opstaat twee glazen (liefst basisch) lauw water en voeg bij het tweede glas water het sap van een citroen toe. Wacht een half uur voordat je gaat ontbijten zodat het sap van de citroen zijn tijd heeft gehad om je lichaam te reinigen.

Geniet van de hele biologische citroen

Citroensap kun je gebruiken in sladressings, mayonaise, om je gerechten, cookies of vruchtensappen een verfrissende en aangename smaak te geven.

De citroenschil kun je ook gebruiken voor diverse gerechten. Behalve dat het een aparte smaak aan het gerecht geeft, bevat het ook een ongelooflijk aantal vitaminerijke stofjes. Het zijn de bittere terpenen in de schil. Door die te benutten kun je een citroen bevriezen en daarna over je salades of andere gerechten raspen. Wat je ook kunt doen: na de citroen geperst te hebben, de schil toevoegen aan je dagelijkse kan drinkwater. Dat geeft een lekkere smaak aan het drinkwater, bovendien kun je zo ook van de terpenen –d-limoen- van de schil genieten. O ja, voeg er nog een paar blaadjes munt erbij, op die manier drink je meer water.

Citroen en baking soda

Citroen met bakingsoda is een bewezen anti-carcinogeen, beide zijn alkalische voedselbronnen dat zuren neutraliseert. Carcinogenen groeien immers in een zure omgeving. De combinatie van deze stofjes vernietigen kankercellen zeer effectief, terwijl ze gezonde cellen levend houden en dat doet chemotherapie niet. Ook klachten van constipatie, brandend maagzuur of reflux, misselijkheid, opgeblazen gevoel geven een goed resultaat.

Recept:

Een geweldige remedie: neem het sap van een middelgrote citroen, voeg hierbij een halve afgestreken theelepel baking soda (natriumbicarbonaat); Laat het -een tot twee minuten- uitbruisen en voeg daarna water -250 ml- toe. Wacht hierna minstens een half uur met je ontbijt, zodat deze drank zijn werking heeft kunnen doen. Dit is beter voor je maag.

Drink dit + 4 weken, maximaal 6 weken -als een kuur- elke ochtend op je lege maag. Je voelt je herboren.