Verhoogde overgevoeligheid voor bepaalde stoffen

Een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zijn de meest voorkomende aandoeningen waarvan men vaak de oorzaak niet kent. Het zijn een van de meest voorkomende ziektes, waarvan een op de vier mensen in België mee te maken heeft.

Een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen van buitenaf kan zich als een reactie in het menselijk lichaam –immuunsysteem- uiten. Als het immuunsysteem goed functioneert dan beschermt het tegen antigenen. Het is in staat om lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen te onderscheiden die het lichaam binnendringen. Functioneert het lichaam niet goed dan herkent het immuunsysteem bepaalde stoffen niet en ziet ze voor schadelijke indringers, zowel vriend als vijand, aan. Dit kunnen zowel natuurlijke of onnatuurlijke stoffen zijn en in mindere en sterke mate voorkomen. De meest voorkomende overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zijn: voedingsallergie, -intolerantie en stoffen uit voeding. Daarnaast komen veel reacties voor van gras- en boompollen, (af)wasmiddelen, huisstofmijt, haren van huisdieren, gifstoffen zoals: tabak; chemische parfums/lotions/crèmes-, et cetera. Al deze stoffen kunnen zowel via de mond, neus of huid binnenkomen en plaatselijk algemene klachten veroorzaken.

Hoe herkennen we een allergie, intolerantie en overgevoeligheid

Levens gevaarlijke reacties zoals: zwelling van de tong of keel of jeuk op de tong kunnen voorkomen na het eten van noten, fruit, bepaalde groenten of soorten drank. Men spreekt dan van een allergeen. Door het gebruik van bepaalde voedingsstoffen kunnen intoleranties of overgevoeligheden ontstaan zoals: maagdarmklachten, die zich uiten in misselijkheid, buikpijn of diarree. Of gewichtsproblemen, overmatig zweten zonder inspanning, opgezwollen handen of enkels. Zo kunnen bij het gebruik van bepaalde huidproducten klachten ontstaan zoals: jeuk, eczeem of rode uitslag. Aandoeningen van de luchtwegen –inhalatieallergie- zoals: loopneus, niesbuien, kriebelhoest, tranende en jeukende ogen en benauwdheid kan ontstaan bij het inademen van gras- en boompollen of door andere soorten stuifmeel of schimmels.

Alkaloïden

Ook planten van de nachtschadefamilie kunnen veel allergische aandoeningen veroorzaken. Zij bevatten chemische elementen, alkaloïden -solanine- die er o.a. voor zorgen dat botten calcium verliezen en andere mineralen en spoorelementen uit het lichaam verwijderen, waardoor klachten kunnen ontstaan. Vele planten bevatten alkaloïden die potentieel verslavend kunnen zijn. Een ander alkaloïde is cafeïne, dat slapeloosheid kan veroorzaken. Nicotine in tabak, dat tot verslaving kan leiden, hoge bloeddruk en zelfs kanker kan veroorzaken. Maar ook cocaïne bevat een alkaloïde dat afkomstig is van de cocablad dat door miljoenen mensen in Peru, Bolivia en Chili wordt gebruikt. Op het cocablad –geen geïsoleerde stof- kauwen is een belangrijk symbool, dat een religieuze en culturele betekenis heeft in de inheemse culturen. Het wordt met kalk geconsumeerd, onderdrukt het hongergevoel en gaat hoogteziektes tegen.

Rode en paarse aardappel

Als wij een intolerantie tegen de planten van de nachtschadefamilie hebben en toch aardappelen willen eten, kunnen we overgaan naar de rode zoete aardappel. Het is een plant uit de windefamilie dat rijk is aan inuline en anthocyanines (behorende tot de flavonoïden). Door de vele inuline verteert de rode aardappel langzamer (beter voor diabetespatiënten) dan de aardappel uit de nachtschadefamilie dat veel zetmeel heeft. Mocht je geen intolerantie tegen aardappelen hebben dan is de paarse aardappel een uitkomst: Onderzoekers van het Penn State Hershey Cancer Institute hebben ontdekt dat paarse aardappelen kankerstamcellen aanvallen en doden. De darmbacteriën worden aangezet om een vetzuur te produceren dat de ontsteking tegengaat, de kankercellen helpen afbreken en dat het voorkomt dat de kanker zich uitzaait. Het team denkt dat het resistente zetmeel, het werkzame bestandsdeel, en de paarse kleur verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van de kankercellen.

Soms weten we dat we bepaalde voedingsstoffen/dranken niet moeten gebruiken, maar er zijn aandoeningen waar je totaal niet het idee hebt dat die ontstaan door een intolerantie/overgevoeligheid voor bepaalde (voedings)stoffen. En dit kan al jaren aan de hand zijn, zonder dat je zelfs weet dat het gaande is. Als de oorzaak van een bepaalde symptoom niet gevonden wordt, doe dan een uitgebreide allergietest en vind de boosdoener(s). Meestal is dat een of meerdere voedingsstoffen die je vaak gebruikt of een stof dat voorkomt in je omgeving.

Wees verstandig, bouw je immuunsysteem weer op, een gevoeligheid voor bepaalde stoffen komt heel veel voor.