De kracht van vitamine C

Voor een optimale gezondheid moeten wij zorgen dat wij dagelijks de juiste vitaminen en mineralen krijgen door zowel het gebruik van de juiste voeding ofwel te zorgen dat wij die stofjes als suppletie nemen.

De wintermaanden zijn weer begonnen dus is het opletten om onze gezondheid optimaal te houden. De virussen liggen op de loer om toe te slaan, een verkoudheidje of griepje is gauw gebeurd als onze immuniteit, door een tekort aan antioxidanten, wordt ondermijnd. Dit kunnen we voorkomen door middel van voldoende voeding met veel antioxidanten te gebruiken zoals fruit (donkere bessen), groenten, zaden, noten, voldoende gezonde vetten (kokosolie) en/of zowel door extra suppletie te gebruiken. In fruit en groenten komen veel voedingsstoffen voor die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid. Vitamine D, ook wel zonnevitamine genaamd, is zo wie zo al een must, omdat wij deze vitamine in de wintermaanden niet van de zon kunnen verkrijgen (!let op, de helft van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, waardoor veel lichamelijke klachten).

Het is aan te bevelen om voedingsmiddelen te kiezen die op biologische wijze worden geteeld. Bovendien zijn die veel smakelijker

Vandaag de dag is het voedsel niet meer van die kwaliteit zoals vroeger, de bodem wordt en/of raakt uitgeput door genetische manipulatie; pesticiden; gekweekte gewassen; mestinjecties en verzuurd gras. Daarbij komt de vele invloeden van buitenaf (in en rondom het huis): vervuilde lucht (chemtrails); verregaande milieuvervuiling; toenemende electromagnetische stralingsdruk; werkdruk; stress… Het kan ook zijn dat men door bepaalde omstandigheden niet aan gezonde voeding toekomt zoals: tijdens een vakantie; zich geen tijd gunnen om te koken; op restaurant gaan; het niet beter weten wat echt gezond is; niet van fruit en groenten houden; niet voldoende basisch water drinken et cetera. Maar het kan ook zijn dat het lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen uit gezonde voeding kan opnemen zoals: bij het ouder worden; bij ziekte; bij verteringsproblemen of andere aandoeningen.

Waarom is vitamine C zo belangrijk

De meeste zoogdieren produceren vitamine C. Het menselijke lichaam heeft niet het vermogen om vitamine C te produceren. De mens moet vitamine C. uit de voeding opnemen. De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine C. Daarom is het zeer belangrijk om dagelijks vitamine C extra te gebruiken. Deze vitamine kan op diverse manieren gebruikt worden zowel als tablet met bioflavonoïden, zuigtablet, poeder, liposomaal *(gekapseld in lecithine waardoor een veel betere opneming door de cellen) of intraveneus (bij bepaalde ziekten, kanker)

De vitaliteit van de hersenen hangt af hoe je het voedt en behandeld

Vitamine C is een wateroplosbare voedingsstof en voor vele biologische functies noodzakelijk. Het is een sterke antioxidant, het versterkt het immuunsysteem; goed voor het vatenstelsel; versterkt het bindweefsel; is ontstekingswerend; vrije radicalenvanger; neutraliseert zure afval- en gifstoffen; bestrijdt virussen; geneest sneller wonden; gunstig bij veel ziekten; tegen stress; bij alcohol gebruik; milieuvervuiling; ongezonde voeding; slechte huid en slechte conditie et cetera. Sinds kort is ook bekend dat vitamine C belangrijke functies heeft voor de hersenprocessen, waaronder de prikkeloverdracht via neurotransmitters. Hersenen hebben een relatief hoge concentratie van vitamine C nodig ten opzichte van andere organen. Een chronisch marginaal tekort van vitamine C kan al een negeatief effect hebben op de hersencellen. Neuronen zijn extra gevoelig voor een vitamine C tekort, mogelijk door een hoge oxidatieve, metabole activiteit. Laten we onze hersenen gezond houden.

Ik hoor wel eens zeggen dat suppletie niet helpt, maar dan is de genomen hoeveelheid niet voldoende geweest. Dat is voor iedereen anders. Neem ‘s morgens en bij lichamelijke klachten nogmaals ‘s avonds één vitamine C-1000 met bioflavonoïden of overweeg liposomale vitamine C dat voor 90 procent wordt opgenomen door de cellen, terwijl dat voor niet liposomale vitamine C 20 procent is. Vitamine C, een krachtige super vitamine.

Meer info: Oxidanten en antioxidanten, heilzame en basische stoffen in mijn boek: Slimme Voeding. ISBN 978-90-79878-01-7

*Liposomale vitammine C kun je kopen (LiVon labs Ned.) of zelf maken.

Het beste recept om liposomale vit.C te maken: http://qualityliposomalc.com/research/index.html

Veel vitamine C komt voor in biologisch fruit en groenten. Neem’s middags rauwkost en ’s avonds gestoomde groenten met kruiden.

Let wel, het stomen van groenten behouden meer vitamine C dan koken.