Je immuniteit wordt onderbouwd, wat doe je daar aan?

Er zijn vele manieren om je immuniteit te ondermijnen.  We merken het niet, we voelen het niet, het gaat langzaam maar zeker, maar op gegeven moment slaat het toe. Wat begint met een verkoudheidje, gaat over in een griepje en vervolgens in een langdurige ziekte.  Je immuniteit is aangetast. 

Zeven ondermijnende voedingsmanieren

-Het gebruik suiker en suikerproducten

Suiker ofwel fructose beïnvloedt direct de functie van je immuunsysteem, dat de belangrijkste sleutel is tot het afweren van virussen en andere ziektes. Alle vormen van suiker hebben toxische effecten wanneer je ze gebruikt, en ontwikkelen meerdere ziekte processen in het lichaam. Fructose neemt je energie op celniveau af, ontstekingen nemen toe en is een groot verbruiker van zuurstof. Zuurstof dat voor de celenergie bedoeld is. Fructose is een van de oorzaken van diabetes, voeding voor kanker en beïnvloedt je brein.  Vermijd suiker, verwerkte fructose en granen als je insuline en leptine resistent bent, zegt Prof. Dr. Kummerow (lipid researcher). Volgens sommige studies en Wikipedia kan suiker, in veel voedingsmiddelen aanwezig meestal in de vorm van het populaire zoetmiddel glucose-fructosestroop (maïs), in sommige gevallen hoge concentratie kwik bevatten, dat een gevaar voor je gezondheid kan vormen. En, uit een studie van David, School of Medicine aan de universiteit van Californië blijkt dat het eten van veel snoep en drinken van veel frisdrank, je in zes weken een stuk dommer kunt maken. 

-Je darmflora verwaarlozen

Je darm, je tweede brein, is geen vuilnisplaats, waar je maar van alles in kunt stoppen. Door het gebruik van suiker, suikerproducten en de meeste graanproducten raakt je darmflora uit zijn conditie. Door verkeerde voedselcombinaties, te veel eten en overbelasting raken de goede verhouding van de darmbacteriën uit zijn balans, met het gevolg dat het voedsel onvolledig wordt verteerd en gassen produceert. De darm is niet erg happy. Het is beter om gezonde vetten zoals extra vierge kokosolie, gefermenteerde groenten en schoon, vitaal water te gebruiken, dat de functie van je immuunsysteem verbetert.  Let op; 80 procent van je immuniteit komt vanuit de darm.

-Het gemis van de omega-3 vetzuren

Omega-3 is een belangrijker factor voor de celmembraan. Bewerkte omega-6 vetzuren die in veel voedingsproducten voor komen, zijn schadelijk voor je immuunsysteem en je cellen. Een tekort aan omega-3 kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken of bijdragen, zowel geestelijk als lichamelijk. De cellen van je bloedvaten hebben omega-3 in een goede verhouding met omega-6 nodig om prostacycline te maken, een stofje dat je bloed vloeibaar houdt. Goede omega-3 bronnen zijn krill olie, chiazaad, hennepzaad en Perilla olie.

-Onvoldoende vitamine D3

Een vitamine D deficiëntie is de ware boosdoener achter het seizoensgebonden karakter van de griep. In de winter krijg je geen zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken. Het beste is dan om een veilige zonnebank met een elektrische panel (geen zonnebank met een magnetische voorschakelapparaat) of vitamine D3 suppletie te gebruiken. Bij suppletie van vitamine D3 neemt de behoefte aan vitamine K2 toe, dus altijd samen gebruiken. De biologische rol van vitamine K2 is dat het calcium (in dit geval vitamine D3) naar de juiste plaatsen in het lichaam transporteert, zoals je botten en tanden. Volgens Carole Baggerly, Director of Grassroots Health, a Vitamin D Education and Research Organization, is de beste inname ongeveer 8000 IE vitamine D3 per dag. Vitamine D3 de beste vitamine voor een sterke immuniteit.

-Onregelmatig bewegen

Bij onvoldoende bewegen neemt de spiermassa af, je botdichtheid wordt minder en je conditie en lenigheid gaat achteruit. Het proces van ouder worden verloopt sneller. Hoge intensiteit van oefeningen zorgen voor goede inspanningen, het vergroot je bloedsomloop en bloedstroom door heel je lichaam. Het geeft meer energie, vergroot je uithoudingsvermogen en versterkt je spieren. Het bouwt je immuniteit op, helpt bij afvallen en is goed voor je zelfbeeld. Middelmatig bewegen, geen topsport dat geeft veel vrije radicalen.

-Onvoldoende rust

Een vermoeid lichaam is niet sterk. Bij onvoldoende slaap, te weinig rust en overbelasting van je lichaam wordt je immuniteit aangetast en kunnen ziektes ontstaan zoals diabetes, hartkwalen, stress en depressie. Bij vermoeidheid overdag, rust uit, neem een siësta en werk niet boven je kunnen. Zorg voor een goed nachtrust van 8 uur. Te weinig of een te lange nachtrust (meer dan 9 uur) kan het brein tot zeven jaar verouderen, volgens onderzoek van wetenschappers. En, volgens onderzoekster Jane Ferrie staat te veel of te weinig slaap in verband met een slecht denkvermogen op middelmatige leeftijd.

-Gebruik natuurlijke antibiotica

Farmaceutische antibiotica kunnen ook nadelige gevolgen hebben. Ben je gevoelig voor bepaalde ziektes neem dan preventief maatregelen. Veel kruiden kunnen antimicrobieel werken en hebben geen nadelig invloed zoals farmaceutische antibiotica. Dagelijkse kruiden verhoogt je immuniteit, geeft je een boost aan energie en werkt preventief tegen onschuldige kwaaltjes. De meest bekende kruiden die als een natuurlijke antibiotica werken zijn kurkuma, rode peper, gember, rozemarijn, knoflook, oregano, sesamzaad en biologische honing. Een super vet dat antimicrobieel werkt is kokosolie. Natuurlijke antibiotica verhoogt je immuniteit tegen veel vervelende kwaaltjes.