Zout, hebben wij dat nodig?

Zout (natrium, Na) is een mineraal dat uit 2 delen bestaat: natrium en chloride. Over het algemeen wordt zout gebruikt om zijn structuur en voor de houdbaarheid van voedingsstoffen. Als smaakmaker gebruiken wij het bij het bereiden van gerechten; meestal in de vorm van keukenzout (natriumchloride). Zout is een essentieel bestanddeel voor onze gezondheid. Het is belangrijk voor iedere lichaamscel; voor de balans van de intracellulaire en extracellulaire vloeistof (in- en tussen de lichaamscellen). Maar let op: het gebruik van veel keukenzout verstoort dit evenwicht in- en tussen de lichaamscel. Dit kan gebeuren in je eigen keuken door het gebuik van keukenzout, maar ook door het consumeren van industrieel bereide voedingsproducten met toevoeging van keukenzout, zoals blikgroenten, fabrieksbrood, snacks, drop, chips, gezoute noten, vleeswaren, kaas, koek, consumptie-ijs, kant en klare producten en kruiden…

Keukenzout is zwaar bewerkt zout dat op chemische wijze is gewonnen uit zout dat uit de zoutmijnen of het zeewater komt. Door zijn bewerking zijn de vele natuurlijke voedingsstoffen (mineralen en spoorelementen) verloren gegaan. Keukenzout in de voeding kan zeer gevaarlijk zijn voor je gezondheid met de gevolgen van: hoge bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten, verharde bloedvaten, aderverkalking, het vasthouden van vocht in het weefsel en schadelijk voor de nieren.

Oorzaak van een extreem tekort aan mineralen:

Een tekort aan het mineral natrium in het lichaam kan veroorzaakt worden door verlies van veel transpireren en extreme hitte –zweten-, braken,diaree, bij een ontregelde suikerziekte, langdurige inspanningen, waardoor uitdroging ontstaat bijvoorbeeld bij topsport, extreem weinig water drinken, of een extreem natriuarm dieet. Een teveel aan mineralen veroorzaakt diaree.

Heb je wel eens stil gestaan dat als je keukenzout gebruikt of je mineralengehalte in je lichaam wel voldoende is? Over vitaminen wordt vaak gesproken, maar mineralen heeft je lichaam net zo hard nodig. Mineralen zijn anorganische stoffen, waarvan er vele essentieel zijn zoals: kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor en chloor. In kleine hoeveelheden zijn ze noodzakelijk om diverse functies in je lichaam  te vervullen:

  • Het zijn bouwstoffen voor het skelet en de lichaamsweefsels: celstofwisseling.
  • Voor de fysiologische werking: stofwisseling
  • De enzymenactiviteit, de celstofwisseling zoals jodium voor de schildklier, voor een goede werking van het immuunsysteem
  • Ze zijn noodzakelijk voor het evenwicht tussen de interne en externe cellulaire vloeistoffen, voor uitwisseling van informatie tussen de cellen.

Bij een tekort aan mineralen kunnen diverse klachten ontstaan zoals depressie, stress, chronische vermeoidheid, hartkloppingen… Het gebruik voldoende alkalische mineralen kunnen de metabole zuren, die continu je lichaam verzuren, compenseren. Ze houden je lichaamscellen licht basisch, elastisch en gezond. Verzuring van de lichaamscellen maakt je ziek en veroudert. En dat is niet wat we willen; voorkom dat.

Keukenzout visa Keltisch zeezout en Himalayazout                                          

Natuurlijk Keltisch zeezout uit de ondiepe zout-moerassen van de Guérandestreek in Bretagne, Frankrijk, of Himalaya-zout  uit de zoutmijnen van zuidwestelijke Himalaya, integenstelling tot bewerkt keukenzout, is puur en onbewerkt en bevat vele waardevolle stoffen: Super veel bouwstenen in de vorm van mineralen en spoorelementen. Deze alkalische stoffen zijn ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid; ze verhogen de gezondheid, verlagen de bloeddruk, stimuleren de stofwisseling, bevorderen de homeotase  (het evenwicht van het interne milieu in het lichaam). Het heeft een geneeskracht tegen diverse ziektes door de vele alkalische mineralen die het bevat. Wat kun je doen?

Sole

Bij een mineralen tekort kun je van Keltisch zeezout of Himalayazout een sole, een zoutoplossing, maken waarvan je ’s morgens een theelepeltje in je glas vitaal water doet voor je dagelijkse mineralenbehoefte, meer niet. Zo simpel is dat. Je cellen zullen het heerlijk vinden.

Eveneens kun je bedenken dat een verdunde soleoplossing goed is voor een neus- of mondspoeling, of een soleoplossing voor een bad tegen stress, bij slaapstoornissen of gebruik het voor een voetenbad. Je kunt het ook gebruiken voor dieren, planten en het gras in je tuin, want die hebben eveneens veel mineralen en spoorelementen nodig voor een betere gezondheid, groei en oogst.

Ook zijn er Himalaya zoutlampen die een vitaliserende werking werking hebben. Veel positieve ionen veroorzaakt door beeldschermen en andere elektrische apparaten worden door de hoge concentratie van negatieve ionen van de zoutlamp tegengegaan, waardoor meer evenwicht is in de elektrische lading van je woonvertrek.

Het gebruik van Keltisch zeezout of Himalaya zout heeft veel gezondheidsvoordelen