Je stoelgang

Onze stoelgang

We vinden het nooit leuk om over onze stoelgang te praten, maar we vinden het wel leuk om over eten te praten. Ik denk dat het komt omdat eten lekker ruikt en onze stoelgang juist te tegenover gestelde is. Het is niet een lekkere geur; we vinden het vies. Maar een goede stoelgang het is wel een ongelooflijk belangrijke en noodzakelijke omstandigheid. Wat komt in het mondje, moet er weer uit door het kontje. We kunnen niet met etensafval in de darm blijven zitten, anders komen er gifstoffen vrij in de darmen; je darmen raken verstopt met allerlei nare gevolgen vandien. Sommige mensen vinden het heel gewoon dat ze éénmaal in de drie dagen naar het toilet gaan om hun darmen te legen, maar weet je dat het heel normaal is dat je een stoelgang hebt na iedere maaltijd. Hoe gezonder je darmleven, hoe beter je stoelgang.

Wist je dat je darmleven, het microbieel leven van vele micro-organismen, heel belangrijk voor ons is. Het microbieel leven in de darmen wordt ook wel de darmflora genoemd.

Waarom is je darmflora zo belangrijk?

In de darmen leven ongeveer 100 biljoen bacteriën van 100 tot 600 verschillende soorten (de darmflora) waarvan de meeste in de dikke darm. In een ‘gezonde’ darm leven bacteriën in een goed evenwicht met elkaar. Er bestaan over de hele wereld wel een paar duizend verschillende soorten darmbacteriën. Bij een gezond mens komen er ongeveer tweehonderd verschillende soorten bacteriën in de darmen voor, die bij ieder mens uit een unieke combinatie bestaat. De darmflora verschilt wel per mens, maar het heeft dezelfde diversiteit genen van darmbacteriën. Goedaardige of essentiële bacteriën zijn de bifidobacterie, de lactobacterie, de peptostreptococcus en varianten van de E . coli.

Als de darmflora verstoord raakt, met name door de invloed van de westerse voeding, is het bijzonder belangrijk om deze weer zo snel mogelijk te herstellen; bij een verstoorde darmflora kunnen namelijk ziekmakende bacteriën, parasieten, gif of andere ongewenste indringers de overhand krijgen, waardoor allerlei klachten ontstaan.

De verhoudingen van gunstige en schadelijke bacteriën in de darm kunnen uit hun evenwicht raken door:
• een antibioticakuur,
• medicijnen,

• ziekte,
• stress,
• psychische spanningen,
• ongezonde voeding,
• tekort aan bepaalde voedingsstofjes zoals acetylcholine, vitamine D.

Het gevolg van een beschadigde darmflora is dat de weerstand (je immuniteit) verzwakt is geraakt. Wat kun je daar aandoen?

De darmflora herstellen, immuniteit versterken

Je kunt je darmflora weer optimaliseren door het gebruik van vitamine D, waardoor je darmmicrobioom weer vitamine B gaat produceren en je immuunsyteem gaat versterken. Zo hebben probiotica als suppletie een gezondheidsbevorderend effect en worden vooral ingezet bij een verstoorde darmfunctie. In de meeste gevallen zijn dat melkzuurbacteriën verpakt in capsules en, je kent ze wel: de bekende drankjes in kleine flesjes. Maar de beste natuurlijke vorm van melkzuurbacteriën vind je in gefermenteerde, biologische voeding, zoals rauwe melk en kaas, zuurkool, rauwe yoghurt (Demeter), miso, groene augurken, natto, kefir, kombucha, thee, kimchi, cacao-nibs, agave, knollen… Uit deze voedingsstoffen kun je ieder dag een keus maken om je darmen gezond te houden. Gefermenteerde voedingsstoffen helpen je darmflora om te herstellen en zorgen voor een immuunsysteem dat bestand is tegen virussen en andere ziekteverwekkers.

Ieder mens is uniek met zijn eigen behoefte aan bepaald voedsel voor een goed werkende darmflora, waardoor je een goede, regelmatige stoelgang krijgt en geen verrottingsverschijnselen hebt van achtergebleven voedingsresten . Bovendien houden we met een gezonde darmflora onze hersenen gezond dat een belangrijk item is.

Meer informatie vind je in mijn laatst uitgegeven boek: Je bent uniek. Jouw leven met slimme voeding.