Energierijke Chocobollen, nieuwe versie

Neem uitsluitend biologische voedingsmiddelen

Maak een bereiding van de ingrediënten:

 • 1 volle kop walnoten of paranoten
 • 2 koppen gekiemde zonnebloempitten
 • 1 eetlepel amandelpoeder
 • 1 eetlepel kokosmeel
 • 1 volle eetlepel gedroogde cranberries
 • 3 eetlepels gula djawa cacao (Amanprana)
 • 3 volle eetlepels cacao-nibbits (stukjes pure cacao*)
 • geraspte schil van een citoen
 • 2 eetlepels extra vierge kokosolie
 • 3 eetlepels gezond water
 • 1 stukje cacaoboter ter grootte van 4 bij 4 cm*

Mix:

 • 1 deel gula djawa cacaopoeder
 • 2 delen kokosschaafsel
 • 2 delen cacao-nibbits

Benodigdheden:

 • Magimix

Bereiding:

 • Maal de gekiemde zonnebloempitten fijn en de walnoten of paranoten grof. Doe het in de Magimix en voeg de kokosmeel, geraspte citroenschil, gula djawa cacao, cacao-nibbits, cacaoboter en de cranberries toe. Mix het.
 • Voeg kokosolie en het water bij de choco-mix. Mix. (dit moet in een goede verhouding zijn, iets meer water dan kokosolie)
 • Er vormt zich een vaste massa van de ingrediënten. De massa mag niet te nat zijn.
 • Maak hiervan ballen, ter grootte van drie cm.

Mix om de massa

 • Doe in een diep bord de mix.
 • Neem een hoeveelheid van de bereiding een bol te draaien.
 • Strooi royaal de mix over de bol en draai er mooie cacaobollen van.
 • Leg de cacaobollen in een schaal om ze in de diepvries te bewaren.
 • De cacaobollen zijn vanuit de diepvries binnen 2 minuten eetbaar.

Inhoud van de ingrediënten:

Gekiemde zonnebloempitten zijn megagezond, zeer voedzaam en geven behoorlijk veel energie. Gekiemde zonnebloempitten worden gemakkelijker in ons licham opgenomen, zijn rijk aan vitamines en mineralen: vitamine C en E, mangaan, magnesium, zink, fosfor, koper,  ijzer, seleen, kalium en calcium; vezels en de vitamines B1-thiamine-, B2-riboflavine-, B3–niacine-, B5-pantotheenzuur-,  B6-pyridoxine-, B9-foliumzuur-. Pompoenpitten bevatten lignanen  die schimmelwerende en antivirale eigenschappen hebben. Het heeft het een infectieremmende eigenschap en gaat oxidatieve stress tegen.

Walnoot een super bron van omega-3 vetzuren en bevat een overvloedige bron van mineralen: magnesium, mangaan, koper, calcium en kalium. Daarnaast bevat het, het gezonde vetzuur vitamine E.

Paranoot 2 – 3 paranoten kan de dagelijkse behoefte aan selenium voldoen, dat een kankerbestrijdende eigenschap heeft. Het bevat een scala aan onverzadigde vetzuren: oliezuur, palmitoleïnezuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur. Vetzuren die goed voor hart en bloedvaten zijn. Paranoten bevatten naast het vele seleen ook de mineralen: magnesium, mangaan, fosfor, koper, ijzer, calcium, kalium en zink. Aan vitamines: vitamine E, B1-thiamine-, B-pantotheenzuur-, B6-pirydoxine-, B11-foliumzuur- en de belangrijke  aminozuren: arginine, methionine, cysteïne, glutamine en glutamidezuur.

Amandelpoeder is bijzonder rijk aan energie, bevat 90 procent aan onverzadigd vetzuur, veel vitamine E., veel gezond vet, eiwitten, koolhydraten en vezels.

!Zoete amandelen bevatten niet het blauwzuurglycoside amygdaline, dat een bittere smaak heeft.

Cacaobonen, rauwe onbewerkte cacaobonen hebben vele gezondheidsvoordelen. De rauwe cacaoboon bevat antibacteriële bestanddelen en veel antioxidanten: flavonoïden –catechine-, die het lichaam tegen het verouderingsproces en hart en bloedvaten beschermen, en het cholesterol en de bloeddruk helpen dalen. Het bevat vitamine P, dat eigenlijk geen vitamine is maar bioactieve stoffen –bioflavonoïden-,  het geeft veel energie en heeft een positieve invloed op ons welbehagen door het stofje: fenylethylamine, dat een geluksgevoel geeft.

Kokosmeel bevat vet, koolhydraten, eiwitten en veel vezels. Het bevat geen gluten en lactose.

Kokosolie is antibacterieel, geeft direct energie door de middellange-keten vetzuren, -Medium Chain Triglyceriden, MCT-, en bevat bijzondere heilzame stoffen voor je gezondheid. Het geeft direct energie, heeft een positief effect op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline en op de schildklier. Zie verder de vele positieve invloeden van krachtige kokosolie in ‘Slimme voeding bladzijde 42’.

Gedroogde Cranberries bevatten veel vitamine C, worden over het algemeen gezoet door appeldiksap dat niet nadelig is. Daarnaast bevatten ze veel ander vitaminen en mineralen.

Chocobollen zijn een delicatesse en niet te versmaden.