Aspergetijd

Aspergeteelt kwam al ver in het oude Egypte en in de Romeinse tijd voor. Daarna raakte het in verval, maar later in de vijftiende eeuw is het weer in diverse West-Europese landen opgebloeid. In de negentiende eeuw werden ook in België en Nederland asperges geteeld en ontwikkeld.

Het aspergeseizoen heeft twee volle maanden van midden april tot eind juni (Sint Jansdag). Asperges zijn moestuinplanten en houden van een voedingsarme grond, liefst in licht zandgrond, waar ze het beste in kunnen groeien. We hebben witte asperges, soms met paarse knoppen, die in een opgehoogd grondbed -dus onder de grond zonder zonlicht- groeien en onder de grond gestoken worden. Groene asperges daarentegen groeien bovengronds met zonlicht en worden boven de grond afgesneden. Over de smaak valt niet te betwisten, sommige mensen vinden witte asperges lekker en andere geven de voorkeur aan groene asperges. Beide aspergesoorten zijn zeer waardevol voor onze gezondheid, zitten boordevol vitamines en mineralen, zijn licht verteerbaar, bevatten weinig calorieën en veel water, bezitten veel oplosbare vezels, dat goed is voor de darmtransit, en hebben een vochtafdrijvende en laxerende werking. Bovendien stimuleert het aminozuur, bèta asparaginezuur, in asperges de nieren. Door deze  zwavelhoudende stoffen worden na de stofwisseling en uitscheiding een merkwaardige urinegeur van zwavelalcoholen waargenomen. Er zijn mensen die deze geur niet, of in mindere mate, kunnen ruiken doordat zij een receptor in de neus missen, door een erfelijke bepaling, die deze geur juist waarneemt.

Nu de consumptie van asperges weer in volle gang is kunnen wij weer volop van deze gezonde groenten genieten. Kijk bij het kopen of de asperges vers zijn door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven dat een tjilpend geluid maakt. Verse asperges zijn fris, mooi blank en heeft geen houterige onderkant. Men kan asperges op verschillende manieren bereiden, zoals stomen, grillen, bakken in extra vierge kokos- en palmolie, in een quiche verwerken of als aspergesoep. Bereid de asperges licht en neem geen zware sausen met veel room (calorieën). Door de asperges te bakken met extra vierge kokosolie blijft het vocht van de asperges beter behouden, door de kruiden krijgt men net dat exotische tintje met een verfijnde smaak.

Dit keer een hemels recept van gebakken asperges met kruiden in kokos- en palmolie. Beide oliën zijn licht verteerbaar en reuze gezond.

Ik heb bij de asperges 2 plakjes graved-lac gepresenteerd.

Gebakken asperges

voor 2 personen

 • 12 grote dikke asperges
 • 1 volle eetlepel extra vierge kokosolie
 • 1 volle eetlepel extra vierge rode palmolie
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepeltje milde paprikapoeder
 • ½ theelepeltje geelwortel –koenjit-
 • 1 rode verse peper
 • 4 cm verse gemberwortel
 • 1/8 blikje kokosroom
 • 1 lepeltje versgemalen Keltisch zeezout
 • 8 kleine tomaatjes
 • 2 gekookte (araucana)eieren

In plaats van de losse kruiden kun je ook Sophie’s kruiden gebruiken: recept zie mijn boek “Je bent Uniek”. Jouw leefwijze met slimme voeding.

Bereiding: 

 • Asperges schillen en in stukken van 4 cm snijden.
 • Zaadlijsten van de rode peper verwijderen en fijn snijden.
 • Gemberwortel en geelwortel schil verwijderen en fijn raspen.
 • Knoflook fijn snijden of persen.
 • Tomaatjes doormidden snijden en zaad verwijderen.
 • Asperges (aspergekoppen iets later toevoegen) met de kruiden vijf minuten roerbakken (blijven roeren) in de kokos- en palmolie, daarna de kokosmelk, kruiden en knoflook toevoegen, zachtjes laten sudderen. Deksel op de pan en af en toe roeren.

Let op dat de asperges beetgaar blijven en niet te zacht worden.

Garneer de asperges met tomaatjes en stukjes ei.