Uien rijk aan voedzame stofjes

Uien behoren tot de alliumfamilie net zoals knoflook, prei, sjalotjes en bieslook behoren.

Uien zijn rijk aan gezonde plantaardige stofjes die ziektes kunnen bestrijden; het is een van de gezondste voedingsmiddelen die je dagelijks kunt gebruiken. Ze zijn een bron van de vitaminen A, K en C en bevatten meer dan 25 soorten polyfenolen die cellulaire schade helpen voorkomen: polyfenolen, waaronder de flavonoïden en andere fytochemicaliën.

Polyfenolen spelen een belangrijke rol als prebiotica. Zij voeden de nuttige bacteriën in je darm en verhogen de verhoudingen van de goede bacteriën door hun onverteerbare vezels. Deze bacteriën helpen bij de opname van het voedsel en spelen een belangrijke rol in:

  • de functie van je immuunsysteem, dat voor 70 procent voorkomt in je darmen;
  • het verbeteren van je spijsvertering; voor de beheersing van je gewicht en gezondheid;
  • een belangrijke voedselbestanddeel als prebioiticum in uien is inuline, dat de calciumopname, die rijkelijk is voorzien in uien, kan verbeteren. Inuline komt in duizenden plantensoorten voor, maar het meeste wordt gevonden in cichoreiwortel, rauwe ui, knoflook, aardperen en asperges.

Een ander type polyfenol (flavonoïde) in uien: quercetine

Quercetine, dat vroeger ook wel vitamine P werd genoemd, is een krachtige vetoplosbaar antioxidant; een ziektebestrijder met ontstekingsremmende eigenschappen voor preventie  en behandeling van uiteenlopende aandoeningen. Het kan werken als een natuurlijke antihistaminica; kan de groei van kankercellen remmen, het heeft een antikankeractiviteit; het kan de bloeddruk verlagen en atherosclerose verminderen. Gaat griep en verkoudheden tegen; remt longfibrose; het gaat veroudering en stress tegen.

Eveneens blijkt dat uien, door zijn vele flavonoïden, de groei van Helicobacter pylori kunnen remmen. Zo werden al in de middeleeuwen uien tegen haaruitval en hoofdpijn gebruikt.

Onderzoek van de Landbouwuniversiteit uit Wageningen in Nederland, toonde aan dat het eten van uien de quercetine-concentraties in het bloed verhoogde. Zo komt quercetine bij rode en chartreuse uien het meest voor in de buitenste lagen en bij gele uien in de binnenste laag. De chartreuse ui bevat het hoogste niveau quercetine.

Quercetine komt voor in: gele en rode uien, knoflook, appels, druiven, bessen, kappertjes, groene thee, sperziebonen, koolsoorten…

Je avondmaaltijd

Uien zijn geweldige smaakmakers, dus wat let je om ’s avonds, als je het eten gaat bereiden, te beginnen met het fruiten van een ui in heerlijke extra vierge kokos- en palmolie, een schep geurige kruiden met Keltisch zeezout en wat crème fraise erbij en voeg daarna je gestoomde groenten toe. Doe de groenteschotel bedekken met geraspte rauwe Gruyère kaas en zet het voor 10 minuten in een voorverwarmde de oven op 160°.

Je bent verzekerd van een heerlijke gezonde maaltijd.