Aloë Vera: een geneesmiddel of mythe

Aloë vera –Barbadensis Miller-een vetplant (succulent = een plant dat water opslaat) uit de affodilfamilie met dikke puntige bladeren. Het woord stamt waarschijnlijk van het Arabische Alloeh af, dat ‘schitterende bittere substantie’ heet. De planten komen voor in warme streken zoals in de Middellandse Zeegebied, Mexico, Indonesië… De Aloë Vera plant is geen schoonheid, maar heeft een belangrijk stofje, het gelige sap – aloë-hars ofwel aloïne-, dat vrijkomt als je het vlezige blad van de plant opensnijdt.

Natuurlijk wilde ik weten wat zo bijzonder was aan het gelige stofje van de Aloë Vera plant. Ik kwam er al snel achter dat de plant ook hier te koop is, dat het als een gel en liquid op de markt is, maar dat het ook als moedertinctuur, poeders en capsules voor komt. Waarom is het zo bekend, wat is zijn oorsprong? Wat zijn de legendarische medicinale eigenschappen van het sap? Hoe werkt het sap als ik het op mijn huid smeer? En de gel die kant en klaar te koop is? Hoe zou de Aloë Vera drank in mijn lichaam werken als ik dat zou innemen? Vele vragen waar ik me in wilde verdiepen.

Aloë Vera als geneesmiddel

Aloë Vera is al 5000 jaar geleden door de Egyptenaren ontdekt vanwege zijn helende krachten. Zo gebruikten de Grieken -Hippocrates en Dioscorides- het tegen darmver-stopping, maagklachten en bij zonnebrand. De Romeinen gebruikten het voor de celregeneratie en de Chinezen als de steen der wijzen voor de eeuwige jeugd. In 1693 brachten handelaren Aloë Vera voor eerst naar Londen, waar het 50 jaar later als geneesmiddel werd verwerkt. Vanwege zijn antibacteriële, antivirale en schimmel-werende eigenschappen zijn er over de gehele wereld bijzondere namen aan de Aloë Vera plant gegeven: Medicijnplant, Brandplant, Levensplant, Hemelroede of zoals in Afrika: lelie van de woestijn, de plant van onsterfelijkheid. Het werd een van de populairste geneesmiddelen voor de gezondheid.

Het gezondheidseffect wordt toegeschreven aan de: 200 bijzondere fytonutriënten; 12 vitamines (behalve vit. D); 18 belangrijke aminozuren, waarvan zeven van de acht essentiële aminozuren; 20 mineralen die essentieel zijn voor allerlei enzymsystemen; mannose-6 fosfaat polymannans en nog enkele andere stofjes. Enzymen bevorderen de spijsvertering door de afbraak van vetten en suikers; helpen bij het verminderen van ontstekingen; bevorderen de afbraak van afgestorven wondweefsel. Mucopoly-sacchariden –suikers-, zijn immunomodulatoren dat wil zeggen dat het de immuunreactie kan bevorderen, als zowel bij een te heftig het kan verminderen (bijvoorbeeld bij hooikoorts). Ook het aspirineachtige stofje salicylzuur, dat een ontstekingsremmende en antibacteriële werking heeft, komt in Aloë Vera voor.

Alle stofjes in de Aloë Vera hebben een synergie met elkaar –samenwerking-, dat een bijzondere medicinale werking, zowel in als op het lichaam, heeft.

Uitwendig gebruik:

Aloë Vera, een geweldig medicijn voor de huid. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in hoogwaardige huidverzorgingsproducten. Het werkt ontsmettend, kalmeert, hydrateert en geneest ontstekingen. Bij huidwondjes bevordert het de aanmaak van nieuwe huidcellen en de afbraak van oude huidcellen. Het is een helend wondermiddel bij zonnebrand en brandwonden, stralingswonden, vrieswonden en zweertjes. Het is een effectieve remedie voor tandvleesaandoeningen (poeder op de tandenborstel en spoelen met gel))

Bij rimpelvorming: door de opneembaarheid van de huid worden fibroblasten (jonge bindweefselcellen) gestimuleerd om zichzelf te repliceren. Huidcellen produceren elastinevezels en collageen, waardoor rimpels verminderen en de huidoppervlakte gladder en elastischer wordt. Bij langdurig gebruik schijnt het ouderdomsvlekken/zonnevlekken te doen verdwijnen, maar dat resultaat is bij mij nog niet helemaal verlopen zoals het zou moeten zijn.

Inwendig gebruik

Wat je op je huid smeert moet je kunnen eten, zo ook Aloë Vera. Het wonderbaarlijke sap van de Aloë Vera werkt bloedsuikerverlagend; heeft wormverdrijvende eigenschappen; door zijn vele mineralen werkt het goed bij bloedarmoede; het verlaagt het cholesterol en verlicht gewrichts- en spierpijn. Het helpt bij een verstoorde darmflora, het maakt zelfs de luimen van de darm schoon. Er zijn goede resultaten geboekt bij een Irritable Bowel Syndrome (IBS), de geïrriteerde darm. Het is een prebiotica –voedsel- voor de darmbacteriën en ontgift het lichaam. Het heelt en verzacht bij maagzweren en werkt tegen te veel maagzuur. Het is een natuurlijke booster van het immuunsysteem waardoor het de weerstand verhoogt. Het helpt bij de bestrijding van kanker, remt de groei van tumoren en versterkt bij het gebruik de antikankerkruiden. Volgens een studie verhoogt het enzym acemannan de productie van stikstofmonoxide cellen (NO), hoe meer stiktofmonoxide je produceert, hoe minder kanker.

Een krachtig reinigend recept voor dagelijks gebruik.

Als je het blad van deze bijzondere plant wil gebruiken dan is het handig om zo’n plant in je badkamer te zetten. Maar let op: het oxideert snel als het aan de lucht wordt blootgesteld, dus alleen datgene van het blad afsnijden wat je wil gebruiken. Vervolgens snijd je het blad overlangs open, het sap er van afschrapen en op je huid smeren. Ikzelf vind het makkelijker om een goed Aloë Vera product er bij te nemen dat zo min mogelijk bewerkt is en mijn lijf lekker in te smeren met een gel of liquid. Na enige tijd is het resultaat geweldig: lijntjes vervagen, de huid wordt mooier, zachter, wondjes genezen en inwendig verbetert het de darmflora. Ook bij huisdieren ’s morgens een lepeltje liquid toevoegen aan hun drinkwater, het heeft een goed effect op hun gezondheid.

Aloë Vera is een vorstgevoelige plant, haal hem in de winter naar binnen.

Er zijn genoeg wetenschappelijke studies en referenties over de natuurlijke genees-kracht van deze plant. (http://getrenewal.com/aloe.html). Het is een gezond middel voor op reis in plaats van al die giftige sprays en denk eens aan reisconstipatie. En je kunt het eveneens als een natuurlijk conserveermiddel in de keuken gebruiken.

Het gebruik van Aloë Vera altijd langzaam opbouwen. Bij preventief gebruik: ’s morgens bij het opstaan twee eetlepels Liquid Aloë Vera in een glas water nemen en kijk eens na een paar weken naar het positieve resultaat. Je zult verbluft zijn. Bovendien ben je een langer leven geschoren: uit onderzoek blijkt dat door het gebruik van Aloë Vera je tien langer leeft.

! Let op: vergeet niet dat een gezonde leefstijl een grote rol speelt in het dagelijkse leven zoals het gebruik van suppletie, voldoende beweginge en vermnderdering van pro-inflammatoire voeding.

Aloë Vera, een geneesmiddel of mythe, aan u het antwoord.