Suiker en bewerkte vetten. Twee voedingsstoffen om te vermijden

Suiker en bewerkte vetten, twee voedingssoffen die je moet vermijden. Waarom?

Suiker (het zoete, zure vergif) is een zuurstofvreter, cellen hebben juist zuurstof nodig. Zonder zuurstof vindt er geen energieverbranding plaats en kunnen we niet leven. Suiker is een mineralenrover, het onttrekt mineralen uit je botten, haren en tanden, waardoor ontkalking. Zuren stoffen worden in het lichaam geneutraliseerd door basische stoffen, mineralen. Maar mineralen hebben we ook nodig voor de opbouw van onze botten en cellen. ! Osteoperose is botontkalking en begint onder in de rug. Wanneer er al 30 procent ontkalking heeft plaats gevonden wordt het pas zichtbaar op een scan. Bovendien is suiker slecht voor de hersenen en, te veel suiker kan leiden tot ‘insulineresistentie’. Beter en gezonder voor je cellen is het om helemaal geen suiker meer te gebruiken.

Ook al denk je geen suiker te eten, in heel veel kant en klare producten komen verborgen suikers voor, van ketchup, soepproducten, frisdranken, sausen, blikwerk… tot kauwgom (lekker voor je tanden), waar je niet het vermoeden van hebt. Op die manier komt er toch veel suikerstoffen in je lichaam, dat een slecht effect heeft op je gezondheid; diabetes, hoge bloeddruk, hart en vaatziektes… Dat willen we toch niet. Wees bij de tijd, neem goede suikervervangers zoals: kokosbloesemsuiker, Rosa Fruit Crystals, dadels of neem verse blaadjes stevia (of groene stevia poeder). Deze suikervervangers zijn geen mineralenrovers, maar dragen juist bij aan je gezondheid.

Zijn vetten noodschakelijk

Een dieet zonder vetten is schadelijk. Waarom: Onze cellen hebben een beschermende omhulsel die celmembranen worden genoemd. Gezonde onbewerkte vetzuren geven de celmembraan vorm en stevigheid, regelen het transport van voedingsstoffen in, en afvalstoffen uit de cel en zij beschermen de cel tegen andere stoffen. De celmembraan -ook wel plasmamembraan genoemd- bestaat uit twee lagen vetmoleculen: de fosforgroepen -fosfolipiden-. In deze dubbele fosfolipidenlaag liggen de cholesterolmoleculen –steroïden- en eiwitmoleculen. Celmembranen hebben zowel verzadigde –voor de stevigheid- als onverzadigde omega 3-6-9 vetzuren -voor de doorlaatbaarheid- nodig voor het goed functioneren van al de lichamelijke cellen. Een dieet zonder gezonde onbewerkte vetzuren zou de cel schade toebrengen.

Bewerkte vetten –transvetten-, of het nu biologisch of regulier is, zijn miskleunen en worden niet door ons lichaam herkend. Onze cellen gaan zich verzetten en we worden daar niet gezonder van, integendeel. Daarom gebruiken we alleen biologische extra vierge (onbewerkte) vetten, zoals extra vierge kokos- en palmolie en olijfolie. Waarom kokos- en palmolie? Kokosolie bevat laurinezuur dat in het lichaam wordt omgezet in monolarinezuur. Monolaurinezuur (dat ook in moedermelk voorkomt) werkt antimicrobieel en is een stabiel verzadigd vetzuur. Bovendien heeft kokosolie nog vele andere gezondheidbevorderende eigenschappen en is onmisbaar voor elk gezond lichaam van heel klein tot heel groot. Palmolie bevat een booster van provitamine A en E, eveneens noodzakelijke vitamines voor een algehele gezondheid. Bij stabiele, extra vierge, verzadigde vetten ontstaan minder vrije radicalen (agressieve stoffen). Een mooi pluspunt is dat de gerechten er nog veel smakelijker door worden. Dus twee vliegen in een klap, onderga en proef het.

Een weetje:

Franse eten veel verzadigde vetten –room, kaas en paté- en hebben minder hart en vaatziektes dan Amerikanen.

Onze dagelijks omega-3-6 (ALA-LA) olie

Net zoals de celmembraan verzadigde vetzuren nodig heeft, heeft het ook onver-zadigde omega-3-6-7-9 vetzu-ren nodig. Omega-3 en -6 zijn essentiële oliën die we uit voeding moeten halen, in tegen stelling tot omega 7 en 9 die het lichaam zelf kan aan-maken. Iedere celmembraan heeft dagelijks omega-3 olie (ALA), in een goede verhouding met omega-6 (LA) nodig, om gezond te functioneren. Omega-3 komt voor in vette vis, maar door de vervuilde zee en de overbevissing, is het beter om plantaardige omega-3 suppletie te gebruiken. Goede biologische plantaardige oliën zijn: Perilla-olie, noten/walnotenolie, Ultimate Oil Blend 3-6-9 (Udo’s Choise), -deze oliën hebben de juiste verhouding van omega-3 en omega-6. Ook Krill Oil Superior (Nataos) bevat ook astaxanthine is een hele goede biologische omega-3 olie net zoals Ultran levertraanolie (DeBa Pharma). Weet u nog dat u vroeger voor het slapen gaan een lepeltje levertraanolie kreeg? Levertraanolie bevat zowel vitamine A als D, twee vitamines die ieder mens nodig heeft. Kleine kindtjes hebben deze belangrijke oliên nodig voor de groei en ontwikkeling van hun hersenen. Een tekort kan resulteren in: ADHD, autisme, dislexie en bewegingsstoornissen. Bij ouderen kan het helpen om Alzheimer en dementie te voorkomen. Omega-3 en -6 vetzuren verhogen de weerstand -immuniteit-, verbeteren de concentratie en geven meer energie. Zij verminderen ontstekings-reacties en kunnen huidaandoeningen verminderen, het heeft een positief effect op hart en bloedvaten, werkt bloeddrukverlagend, remt de aanmaak van cholesterol en trombosevorming en stimuleert het immuunstysteem.

Een weetje

Bij het gebruik van ALA en LA: deze olie alleen koud gebruiken nooit verhitten. Als je deze olie verhit, ontstaat er een explosie van vrije radicalen, juist die agressieve moleculen die je moet vermijden, omdat ze alleen maar schade aanrichten in je lichaam. Je kunt omega-3/6 op de salade doen of een lepel omega-3/6 olie innemen, dat is even wennen.