Energie

Kruiden hebben een enorm effect op je gezondheid.

De laatste vijftig jaren wordt er veel intensief universitair onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van kruiden. Studies en onderzoeken tonen aan dat het gebruik van kruiden en specerijen ontstekingwerend werken.

De oorsprong

In India, de bakermat van de Ayurvedische voeding, wordt al meer dan 5000 jaar met kruiden in de gezondheidszorg gewerkt. Nog ver daarvoor waren mens en natuur één, natuurmensen leefden van planten en vruchten. Zij ontdekten dat bepaalde planten hun gezondheid konden bevorderen, dat bepaalde bladen, stengels en wortels het middel waren om hun kwalen te genezen. Zo bouwden volkeren in de loop van eeuwen een grote kennis op van een natuurlijke werking en de magische waarde van planten voor hun gezondheid. Jaren later zijn door veroveraars en zeevaarders veel kruiden vanuit het Verre Oosten meegenomen naar Egypte en Griekenland en van daaruit heeft het zich over heel Europa verspreid.

Kruiden zijn in onze levensstijl steeds bekender geworden, niet alleen om hun onmisbaar en een heilzame kracht voor de gezondheid zijn, maar ook om hun smaak verhogende werking in het bereiden van voedsel. De meest bekende culinaire kruiden zijn kurkuma, gember, kaneel, rozemarijn, peper, komijn…, die we allemaal hun eigen specifieke smaak en gezondheidsfunctie hebben.

Kurkuma een dagelijks kruid

Het belangrijkste dagelijkse kruid dat je kunt gebruiken is kurkuma, ofwel geelwortel of koenjit (Maleis) genaamd. Het belangrijkste ingrediënt van de kurkuma is curcumine, een curcuminoïd, dat ook wel de gele kleur aan de kurkuma geeft. Het heeft van alle kruiden de meest natuurlijke en grootste invloed op de totale gezondheid. Kurkuma is vijf tot acht keer sterker dan vitamine E en C, drie keer krachtiger dan druivenpitten of pijnboomschors (OPC) en is bijzonder krachtig om vrije radicalen in het lichaamsweefsel op te ruimen. Het wordt bij veel aandoeningen gebruikt, het stimuleert het immuunsysteem, ondersteunt de celwerking en helpt tegen stress. Medicinaal wordt het gebruik tegen diverse ziektes, zoals de degeneratieve ziektes Alzheimer en Parkinson, maar ook voor hersenaandoeningen en trombose. Het heeft een kankerwerend effect voor de gezondheid, het remt de vorming van nieuwe bloedvaten en daardoor het afsterven van tumorcellen. Het voedt en reinigt de huid door zijn bloedzuiverende werking, het is zogezegd voor uiterlijke schoonheid en innerlijke zuiverheid. Kurkuma kunnen wij preventief dagelijks vers gebruiken door toevoeging bij het bereiden van het voedsel. Kurkuma, een super kruid dat in bijna al mijn recepten voorkomt.

In India is het een heilig kruid dat dagelijks in iedere keuken gebruikt wordt en als basisingrediënt tot het kruidenmengsel kerrie verwerkt wordt. Dat verkrijgbaar is zowel als een sterke als een milde kerrie, dat ligt aan de kruidensamenstelling. Het belangrijkste bij het gebruik van kurkuma is dat het een synergie met

peper heeft, waardoor de kurkuma veel beter in het lichaam opgenomen wordt.

Kurkuma kun je kopen vers als worteltje of gedroogd als poeder. Verse kurkuma en rode peper heeft wel mijn voorkeur, vanwege de smaak.

Bestraalde kruiden

Laten we bij het kopen van kruiden, en voeding in het algemeen, wel selectief te werk gaan want bij niet biologische kruiden en voeding, kunnen de meest krachtige, actieve ingrediënten verloren gaan door dubieuze chemische processen. Het doorstalen van kruiden, specerijen, planten en andere voedsel gebeurt met een hoog energetische straling, zoals röntgenstraling of gammastraling. Veel planten worden bestraald om bacteriën, virussen en insecten te doden en om het rijpingsproces te vertragen, maar de nadelige bijwerkingen zijn, dat natuurlijke bestanddelen zich transformeren in onnatuurlijke moleculen. Er ontstaat schade in het organische materiaal dat leidt tot verlies van voedingsstoffen. Voedselbestraling is een belasting voor het lichaam en het verteringsproces, omdat het ook de natuurlijke verteringsenzymen doodt. Doorstralen is verplicht om het op de verpakking van een artikel te vermelden maar dat is niet altijd het geval (geen controlemogelijkheden). Info: bionex.nl, onder Beleid en Regels.

Bij biologische voeding is bestraling verboden, controle wordt uitgevoerd met microbiologische testen. Het voordeel van kruiden is dat ze erg laag in calorieën zijn, een krachtige antioxidanten werking hebben en het algehele welzijn bevorderen. Kruiden hebben net zoveel waarde als vitamines en mineralen.

Laten we dus genieten van de geneeskrachtige werking van biologische kruiden.