Heb ik een intolerantie voor gluten

Wat zijn gluten? Zijn ze gezond en heb je ze nodig? Hoe kun je nu weten of je een overgevoeligheid voor gluten hebt? 

Veel mensen weten niet dat ze een intolerantie/overgevoeligheid voor gluten hebben, maar naar schatting komt het één op de dertig voor. De naam ‘Gluten’ komt van het latijn en betekent: lijm, dat verantwoordelijk is voor het vasthouden van de vrijkomende koolstofdioxide, zodat het deeg kan rijzen. Het is dus een bindmiddel dat in diverse soorten graan voorkomt. In tarwe komt bijvoorbeeld gliadine voor. Eveneens vind je gluten in rogge, spelt, kamut, bulgur en gerst. Zij zijn opgebouwd uit twee hoofdgroepen eiwitten: de glutenines en gliadines. 

Vroeger en nu

Het nadeel van graan van nu en vroeger is dat door onze moderne voedselproductie en de genetische biotechnieken men in staat is om graan te verbouwen dat tot veertig keer zoveel gluten bevat als twintig /dertig jaar geleden. Waarom?

Ooit gelukkig gevoelt na het eten van brood? Onze hersenen zijn verslaafd aan graan. Dat komt omdat in de maag gluten afgebroken worden tot een mix van polipeptiden die de hersenbloed-barrière kunnen overschrijden, waar ze zich kunnen binden met de morfinereceptor dat een high gevoel bij je veroorzaakt. Deze hersenbombarderende polipeptiden noemen ze exorfinen, morfineachtige verbindingenEen reden waarom fabrikanten zoveel mogelijk gluten in hun producten stoppen*.  

De schrijvers Dr. David Perlmutter en Dr. William Davis stellen: Het gevaar van glutenrijke voedingswaren is dat het ontstekingen aanwakkert, een epidemie van overgewicht veroorzaakt en het bloedsuikergehalte verhoogt.

Waar komen gluten in voor

Behalve dat gluten in diverse soorten brood voorkomt, wordt het ook gebruikt als voedingsadditief en stabilisator in voedingsproducten. Zo kun je het vinden in: beschuit, koek, gebak, crackers, pasta, paneermeel, kruiden en specerijen, sojaproducten, smeerkaas, soepen, sausen, ijs, pizzabodems, seitan, snacks, zoetstoffen, snoep et cetera.  Ook komt het voor in producten voor het haar, conditioner en mascara, omdat het je haren voller maakt.

Glutengevaar

Volgens Dr. David Perlmutter**, kunnen gluten de vreemdste klachten geven: in extreme vorm coeliakie, auto-immuunziektes -ziekte van Hashimoto, reumatische artritis, diabetes-, bewegingsstoornissen, neurologische afwijkingen (waarvan geen duidelijke oorzaak wordt gevonden), hartkwalen, kanker, ziekte van Parkison et cetera.

Ook al heb je geen verschijnselen en geen duidelijke reactie na het eten van granen, toch kun je een intolerantie/overgevoeligheid hebben voor gluten. Je kunt preventief gaan werken door een intolerantietest te doen, die klachten of problemen voor morgen kunnen voorkomen.