Pistache salsa

Bereiding:

  • Pel de pistache nootjes, maal ze grof, doe het in een schaaltje en zet het apart.
  • Meng diverse kruiden: rozemarijn; gember; chilipoeder; kurkuma en …
  • Mix de koriander, basilicum en de tenen knoflook met de citroen en oliën fijn.
  • ! Let op: niet te veel oliën gebruiken zodat de salsa dik blijf.
  • Voeg hierbij 1 paplepel van de gemengde kruiden en de knoflooktenen toe.
  • Doe het in een schaal, voeg de grof gemalen pitachenootjes toe en spatel het door elkaar

Heerlijk bij diverse gerechten of als borrelgarnituur.

Voedingswaarde:

Pistache, een boom uit de pruikenfamilie. Pistachenootjes worden ook wel pimpernootjes genoemd. De pistachenootjes zijn rijk aan vetten, fosfor en vitamine B1, en aan de mineralen: ijzer, magnesium, calcium en zink. Deze laatste drie hebben een synergie met elkaar, je treft ze in de natuur meestal samen aan. Koriander, ook wel ketoembar genoemd, is vochtafdrijvend, wekt de eetlust op en is nuttig voor onze spijsvertering: het voorkomt een opgeblazen gevoel en branderigheid van de maag.

Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en vanouds als medicijn gebruikt tegen vele ziekten. Koreander is rijk aan vitaminen, bevat verschillende soorten mineralen en vele fytonutriënten en polyfenolen. Journal of Agriculture and Food Chemistry publiceerde een studie waarin werd geconcludeerd dat koriander tweemaal zo sterk werkt tegen salmonella als het antibioticum: gentamicine. De werkzame stof in koriander is: dodecenal dat als een een natuurlijke antibiothicum wordt gezien. Koriander is ook goed tegen bloedarmoede, voor de spijsvertering, tegen zwellingen, reuma en artritis. Het bevat vele bijzondere antioxidanten om veel te gebruiken.

Basilicum ook wel koningskruid genoemd, komt van oorsprong uit India. De Grieken kennen het als een geneeskrachtig kruid. Basilicum is ontsmettend, bacteriologisch koortsverlagend, urinedrijvend en krampwerend. Basilicumolie kan je als een etherische olie of als massage olie gebruiken alswel kan het als kompressen worden toegepast. In een periode van stress kan basilicum verlichting geven.