De heerlijkheid van kruiden

Kruiden worden al eeuwen gebruikt als geneeskracht tegen diverse kwalen, het verzorgen van wonden en voor allerlei heilzame effecten, want kruiden bezitten wonderbaarlijke krachten om te genezen.

De meesten kruiden kwamen uit het verre Oosten, zeevaarders brachten ze via India naar Griekenland en Egypte, die vervolgens door invloed van de Romeinen, over Europa uitspreidden. We vinden kruiden al terug in het jaar 2980 voor Christus in de geschriften van de Egyptische raadgever, arts en bouwmeester: Imhotep die in dienst van farao Zoser was. In China werden in dezelfde tijd al kruiden beschreven die in 1911 in Egypte, -dat bekend was om zijn vele papyrusrollen-, in fasimile* werden uitgegeven. Eeuwenlang is de kruidenkennis van moeder op dochter doorgegeven als een natuurlijke remedie om de gezondheid te behouden of juist te bevorderen.

Vroeger kende men al technieken om kruiden en planten te bereiden zoals zalven, tincturen, elixers, bieren, siropen en sappen. Men maakte kruidenboeketjes om insecten te verdrijven of om aangename geuren te verspreiden tegen onzuivere luchten en culinair werd het gebruikt als aromatische smaakmakers, oppeppers en zoutvervangers. Er werden kruidentheeën gedronken, een infusie -een aftreksel van bloemen, blaadjes en zaden-, dat een helende werking had.

In het begin van de tweede helft van de negentiende eeuw, door de opkomst van de farmacie, is deze kennis langzaam maar zeker verloren gegaan. Men ging over naar het nemen van middelen als: chemische medicijnen -die wel sneller werken maar ook bijwerkingen hebben-, verpakte theeën, kant en klare verpakte kruiden en voedingsproducten die in de loop der jaren meer en meer bewerkt werden. Tegenwoordig met toevoeging van veel additieven en planten met bespuitingen die we niet graag gebruiken.

Is de geneeskracht van kruiden en planten ooit bewezen? Nee. Onderzoeken naar planten en kruiden die vanwege de hoge kosten meestal door de farmacie worden gedaan, is te kostbaar, niet te patenteren, dus niet interessant voor hen.

De terugkomst van natuurlijke helende kruiden en planten

Kruidengeneeskunde -fytotherapie genoemd- bestaat nog steeds. Deze natuurlijke geneeswijze wordt nog in talrijke culturen gebruikt: de Ayurvedische -Indiase geneeswijze-, kruidengeneeskunde gebaseerd op humoraalpathologie van Hippocrates, Chinese geneeskunde, antroposofische geneeskunde en Islamitische geneeskunde. Veel mensen wenden zich tot deze geneeswijze als alternatief voor hun gezondheidsklachten.

Kruiden zijn heerlijk en gezond en komen meer en meer terug in de belangstelling. Het is een goede manier om je lichaam te ontgiften van toxische afvalstoffen, om het bloed te zuiveren, de lever te beschermen, de nieren en de huid te reinigen, et cetera. Culinair worden ze gebruikt als toevoeging bij vlees, groenten, sausen en bij salade’s. Ook theeën van verse of gedroogde kruiden zijn heerlijk en worden qua gezondheid aangeprezen boven vele andere verpakte theeën.

Kruiden kun je op diverse manieren gebruiken zowel vers als gedroogd. We kennen de:

 • gorgeldranken (salie)
 • mondspoelingen (kruidnagel)
 • darmspoelingen, (koffieklisma’s)
 • oogspoelingen (kamille)
 • brijomslagen (smeerwortel bijgewrichtsmisvormingen)
 • hydrolaten –gedestilleerde kruidenwaters en bloesemwaters (rozenwater als make-up reiniger)
 • tincturen (maretak bij aderverkalking)
 • kruidenoliën (kerrieolie)
 • kruidenwijn, /likeur/distillaat (daslookwijn bij chronische bronchitis)
 • siropen (paardenbloem, heemstwortel)
 • dampen (kamille bij verkoudheid)
 • kruidenbaden (heermoes bij blaas- en nierstenen, niergruis)
 • etherische oliën (lavendel tegen nachtelijke zweten)
 • kruidencrème en –balsem (goudbloesem voor spataderen, voetschimmel)
 • sappen (verse goudsbloem tegen ouderdomsvlekken)
 • salade’s (toevoeging van paardenbloem en goudsbloem)
 • de meest bekende: de keukenkruiden (curcuma) en de kruidentheeën (brandnetel)

Wil je meer weten over kruiden: Gezondheid uit de apotheek van God (Maria Treben)