Energierijke chocobollen, nieuwe versie

 
Neem uitsluitend biologische voedingsmiddelen 

2 kopjes walnoten/paranoten/cashewnoten

1 volle kop pompoenpitten

1 volle eetlepel amandelpoeder

1 volle eetlepel kokosmeel

1 volle eetlepel gedroogde vijgenstukjes

1 volle theelepel vanillepoeder/essence

1 eetlepel lucumapoeder*

2 eetlepels gula djawa cacao (Bioshop, Amanprana)

2 volle eetlepels cacao nibbits (stukjes pure cacao*)

   geraspte schil van een citroen

   sap van een ½ citroen

1 eetlepel extra vierge kokosolie

1 stukje cacaoboter ter grootte van 4 bij 4 cm*

   klein beetje water

 

Mixpoeder:

1 deel gula djawa cacao

1 deel kokosschaafsel

2 delen cacao nibbits

 

Benodigdheden: Magimix

 

Bereiding:

Maal de pompoen- en zonnebloempitten fijn en de walnoten/paranoten grof. Doe het in de Magimix en voeg de kokosmeel, vanillepoeder/essence, geraspte citroenschil, citroensap, gula djawa cacao, cacao nibbits en de Rosa Fruit Crystals toe. Mix het.

Doe twee eetlepels cacao nibbits en 2 volle eetlepels gula djawa cacao erbij. Mix.

Smelt de cacaoboter en kokosolie en voeg het bij de mix. Mix.

Voeg een klein beetje water toe om een compacte massa te verkrijgen.

Maak van de mix ballen van ter grootte van drie cm.

 

Mixpoeder

Doe in een diep bord de mixpoeder.

Neem een hoeveelheid mix om een bol te draaien

Strooi royaal de mixpoeder over de bol en draai er mooie cacaobollen van.

Leg de cacaobollen in een schaal om ze in de diepvries te bewaren

De cacaobollen zijn vanuit de diepvries binnen 2 minuten eetbaar.

Inhoud van de ingrediënten:

Pompoenpitten en zonnebloempitten zijn megagezond, zeer voedzaam en geven behoorlijk veel energie. Zij zijn rijk aan vitamines en mineralen: vitamine C en E, mangaan, magnesium, zink, fosfor, koper,  ijzer, seleen, kalium en calcium; vezels en de vitamines B1-thiamine-, B2-riboflavine-, B3–niacine-, B5-pantotheenzuur-,  B6-pyridoxine-, B9-foliumzuur-. Pompoenpitten bevatten lignanen  die schimmelwerende en antivirale eigenschappen hebben. Het heeft het een infectieremmende eigenschap en gaat oxidatieve stress tegen.

Walnoot een super bron van omega-3 vetzuren en bevat een overvloedige bron van mineralen: magnesium, mangaan, koper, calcium en kalium. Daarnaast bevat het, het gezonde vetzuur vitamine E.

Paranoot 2 – 3 paranoten kan de dagelijkse behoefte aan selenium voldoen, dat een kankerbestrijdende eigenschap heeft. Het bevat een scala aan onverzadigde vetzuren: oliezuur, palmitoleïnezuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur. Vetzuren die goed voor hart en bloedvaten zijn. Paranoten bevatten naast het vele seleen ook de mineralen: magnesium, mangaan, fosfor, koper, ijzer, calcium, kalium en zink. Aan vitamines: vitamine E, B1-thiamine-, B-pantotheenzuur-, B6-pirydoxine-, B11-foliumzuur- en de belangrijke  aminozuren: arginine, methionine, cysteïne, glutamine en glutamidezuur.

Amandelpoeder is bijzonder rijk aan energie, bevat 90 procent aan onverzadigd vetzuur, veel vitamine E., veel gezond vet, eiwitten, koolhydraten en vezels.

!Zoete amandelen bevatten niet het blauwzuurglycoside amygdaline, dat een bittere smaak heeft.

Cacaobonen, rauwe onbewerkte cacaobonen hebben vele gezondheidsvoordelen. De rauwe cacaoboon bevat antibacteriële bestanddelen en veel antioxidanten: flavonoïden –catechine-, die het lichaam tegen het verouderingsproces en hart en bloedvaten beschermen, en het cholesterol en de bloeddruk helpen dalen. Het bevat vitamine P, dat eigenlijk geen vitamine is maar bioactieve stoffen –bioflavonoïden-,  het geeft veel energie en heeft een positieve invloed op ons welbehagen door het stofje: fenylethylamine, dat een geluksgevoel geeft.

Kokosmeel bevat vet, koolhydraten, eiwitten en veel vezels. Het bevat geen gluten en lactose.

Kokosolie is antibacterieel, geeft direct energie door de middellange-keten vetzuren, -Medium Chain Triglyceriden, MCT-, en bevat bijzondere heilzame stoffen voor je gezondheid. Het geeft direct energie, heeft een positief effect op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline en op de schildklier. Zie verder de vele positieve invloeden van krachtige kokosolie in ‘Slimme voeding bladzijde 42’.

Rosa fruit Crustals (R.F.C.) is een unieke antioxidant dat gemaakt wordt uit de bottelvruchten van de wilde rozen. Het is een super Oxide Dismutase (SOD), een vrije radicalenvanger die chemische reactieve moleculen, die in het lichaam ontstaan en een ongunstige invloed kunnen hebben op het behoud van gezonde cellen, in ons lichaam weren. R.F.C. bevat de vitamines C en B2 die het lichaam beschermen tegen antioxidatieve stress. Tevens bevat het de phytonutriënten: lycopeen,bètacaroteenpolyfenolen en de mineralen: selenium, mangaan, zink en koper.